Amnesti:Beograd mora da obustavi iseljavanje Roma iz Belvila

Vlasti Beograda moraju da otkažu za sjutra planirano iseljavanje više od 250 romskih porodica iz beogradskog naselja Belvil, jer će u suprotnom "oštro povrijediti" međunarodne standarde
212 pregleda 0 komentar(a)
Romi Belvil Beograd, Foto: Tanjug
Romi Belvil Beograd, Foto: Tanjug
Ažurirano: 25.04.2012. 19:40h

Na ovaj način je akciju beogradskih vlasti danas ocijenila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal (Amnesty International).

Amnesti je u saopštenju objavljenom na svom sajtu upozorio da je više od 1.000 ljudi, odnosno više od 250 romskih porodica, koji žive u Belvilu, pod rizikom da nasilno budu iseljeni sjutra ujutru, kao i da ih beogradske vlasti nisu na odgovarajući način obavijestile o tome.

Romskim porodicama, od kojih su neke prijavljene kao građani Beograda, a drugi su interno raseljena lica sa Kosova juče je rečeno da će biti preseljeni u metalne kontejnere u četiri odvojena naselja. Tri od pomenutih naselja su veoma udaljeni od grada i izvora zarade Roma, navodi Amnesti.

Ljudi koji nisu prijavljeni kao građani Beograda vraćeni su u mjesta iz kojih su došli, sa "sumnjivim" obećanjima da će im biti obezbijeđena pomoć, ukazuje Amnesti.

Ta organizacija sa sjedištem u Londonu ističe da su do juče većina nevladinih organizacija i Evropska komisija mislili da će biti raseljeno 40 porodica, međutim, onda se ispostavilo da se radi o više od 250 porodica.

Romima iz Belvila, kako navodi Amnesti, podijeljeni su papiri na kojima je bilo navedeno u koji kontejner će biti preseljeni.

"To je ismijavanje međunarodnih zahtjeva o adekvatnom obavještavanju i konsultacijama i grad mora da otkaže iseljavanje planirano za sjutra i da sprovede proces konsultacije koji je u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava", ističe Amnesti.

Evropska komisija je obećala da će obezbijediti 3,5 miliona eura za stalno rješenje stambenog pitanja Roma iz Belvila, podsjeća Amnesti i dodaje da Komisija "mora odmah da pozove vlasti Beograda da otkažu planirano iseljavanje i počnu odgovarajući proces konsultacija sa stanovnicima Belvila".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je 27. marta da će Beograd u aprilu početi raseljavanje 250 porodica iz novobeogradskog naselja Belvil, a kao razlog za to naveo je stvaranje boljih uslova za njihov život.

Bonus video: