Srbija: Blokada puteva i saobraćajni kolaps

"Iz časa u čas broj poljoprivrednika koji učestvuju u blokadama sve je veći, mnogi puteve blokiraju i samoinicijativno", kazao je Ivković
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 11:57h

Poljoprivrednici koji nisu zadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje, traktorima i kombajnima blokirali su sve značajnije saobraćajnice u Vojvodini i dio onih u centralnoj Srbiji, izjavio je član organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković, a prenose srpski mediji.

"Ogorčeni poljoprivrednici blokirali su traktorima i kombajnima ključne i sporedne saobraćajnice na 80 mjesta u Vojvodini, kao i 27 mjesta u centralnoj Srbiji.

Iz časa u čas broj poljoprivrednika koji učestvuju u blokadama sve je veći, a mnogi od njih puteve blokiraju i samoinicijativno", kazao je Ivković.

On kaže da će blokade trajati dok se ne ispune zahtjevi poljoprivrednika.

"Žalosno je da nam se još uvijek nije obratio ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

On, međutim, veoma dobro zna što tražimo - da se vrati stari način subvencioniranja poljoprivredne proizvodnje od 14.000 dinara (oko 125 eura) po hektaru, a ne da se premira kilogram ostvarenog prinosa, da se takođe produži rok za podjelu bonova za dizel gorivo do 1. jula, kao i da se primijeni strategija ruralnog razvoja, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova EU", rekao je Ivković.

On je potvrdio da je na starom putu od Siriga, preko Čeneja, na ulazu u Novi Sad stvorena kolona vozila duga oko 7 km, pred Pančevom je 500 traktora i kombajna, Suboticom 170, blokirani su Titel, Kovin i mnoga druga mjesta, a slična situacija je i u centralnoj Srbiji.

"Građani imaju puno razumijevanje za naše probleme. Ja im se i ovom prilikom duboko izvinjavam, ali nas je na blokade natjerala krajnja nužda i prijeteća bijeda", rekao je Ivković

Prema njegovim riječima, paori propuštaju samo ona vozila gdje su u pitanju hitni slučajevi, odnosno bolesnike i trudnice, i dodaje da do sada na blokadama nije zabilježen nijedan incident i da policija korektno obavlja svoj posao.

"Vjerujte, građani imaju puno razumijevanje za naše probleme i u potpunosti shvataju težinu situacije.

Ja im se i ovom prilikom duboko izvinjavam, ali nas je na blokade natjerala zaista krajnja nužda i prijeteća bijeda", rekao je Ivković.

Na pitanje kakve će koristi imati od blokada kada su izbori za desetak dana i kada je vlada Srbije praktično na odlasku, on je odgovorio da paori sad "biju veliku bitku" za svoju i budućnost njihove djece.

"Možda jeste odlazeća vlada, a možda je i ponovo dolazeća. Mi to ne znamo, niti nas zanima. Ako pokleknemo sad i ova i ona vlada reći će - paori nemaju snage, i ono što su sad naumili sprovešće u djelo", rekao je Ivković

"Možda jeste odlazeća vlada, a možda je i ponovo dolazeća.

Mi to ne znamo, niti nas zanima.

Ako međutim, pokleknemo sad i ova i ona vlada reći će - paori nemaju snage i ono što su sad naumili sprovešće u djelo", rekao je on.

Slični protesti poljoprivrednika u Vojvodini i centralnoj Srbiji bili su organizovani i krajem marta, kad je stotinjak poljoprivrednika u Beogradu predalo svoje zahtjeve zamjeniku premijera Ivici Dačiću i najavili da će početi nove proteste ukoliko im ne bude udovoljeno.

Tokom pregovora poljoprivrednika sa srpskim ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promjeni uredbe o subvencioniranju poljoprivredne proizvodnje.

Galerija

Bonus video: