Barišić: Sanaderova braća dobijala džeparac

Na zahtjev bivšeg premijera, plaćao je troškove uvoza luksuznih oldtajmera njegovom prijatelju Mariju Zuboviću
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2012. 15:01h

Suđenje za aferu Fimi medija nastavljeno u zagrebačkom sudu, čitanjem zapisnika istrage i pregledom snimaka ispitivanja bivšeg blagajnika HDZ Mladena Barišića.

Preko agencije Fimi medija je iz državnih nadleštava i preduzeća isisano oko 70 miliona kuna (9,34 miliona eura). Zbog toga su se na optuženičkoj klupi našli bivši premijer i šef HDZ Ivo Sanader i njegova stranka.

Barišić je na početku suđenja u prošli ponedjeljak priznao krivicu, jer je gotovinu nosio Sanaderu i punio "crni fond" HDZ-a, ali je rekao da će se braniti ćutanjem, zbog čega sud pregleda snimke sa iskazima, prenosi Tanjug.

"Sanader me nazvao i tražio da sakupim što više novca u eurima. To sam shvatio kao naređenje, skupio pare i odnio ih Sanaderu u kuću", navodi se u iskazu koji je pročitala predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić.

Barišić je u istrazi izjavio da su se novcem izvučenim preko Fimi medije plaćali troškovi hotelskog smještaja Sanaderove braće, kojima je, navodno sve do njegovog odlaska s premijerske dužnosti 1. jula 2009. morao da daje i gotovinu u obliku "džeparca".

Tompsonu pola miliona

Na zahtjev bivšeg premijera, plaćao je troškove uvoza luksuznih oldtajmera njegovom prijatelju Mariju Zuboviću, a u nabavci automobila pomogao je partneru Sanaderove ćerke.

Barišić optužuje Sanadera da je odlučio da se pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu isplati 515.000 eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku.

Prvobitno je bilo predviđeno da mu se plati 200.000 eura, ali je Tompson koji je u to vrijeme gradio kuću , a sada ima problema s poreskom upravom, na kraju dobio pola miliona eura, a Barišić kaže da je čuo da je od tih para kupio luksuzan stan.

Barišić tvrdi i da su pare iz "crnih fondova", na Sanaderov zahtjev, isplaćivane i Mišu Kovaču i Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima i koji su dobili desetine hiljada uvra.

Sanader sve kontrolisao

Sanader je lično kontrolisao sva stranačka plaćanja i bez njega se nije mogla potrošiti ni kuna HDZ-ovog novca, tvrdi Barišić koji je svakog mjeseca u kasu HDZ-a ubacivao 150.000 kuna (20.000 eura).

U iskazu se navodi da je za "crni fond" znao tadašnji generalni sekretar HDZ-a Ivan Jarnjak

Potvrdio je da mu je direktor poslovnog centra Arena Zoran Gobac, prilikom otvaranja, rekao da je dva miliona kuna (267.000 uvra) za stranku predao portparolu HDZ-a i vlade Ratku Mačeku.

U iskazu se navodi da je za "crni fond" znao tadašnji generalni sekretar HDZ-a Ivan Jarnjak.

Ilegalno stečen novac, pored finansiranja HDZ-a, ličnih potreba optuženog i izbornu kampanju, trošio se i na kupovanje medija, evropske lobiste, koalicione partnere, prije svega, stranku penzionera, kupovinu umjetnina za poklone, pa čak i odjeću službenica u vladi.

Sanader negira

Barišićev iskaz negirali su Sanader i njegova odbrana, smatrajući ga potpuno neistinitim. Prigovor su uputili i advokati bivšeg portparola HDZ-a i vlade Mačeka i HDZ-a, smatrajući da je kontradiktoran.

Suđenje se sutra nastavlja ispitivanjem ostalih optuženih koji su priznali krivicu.

Od optuženih su Barišić, koji je bio i šef carine, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, pravna zastupnica Fimi medije Marica Ivanković i blagajnica HDZ-a Branka Pavošević priznali krivicu, ali se nisu nagodili s tužilaštvom.

Sanader, Maček i pravni zastupnik HDZ-a Damir Sesvečan nisu priznali krivicu

To su učinili Anita Papeš Lončar i Bojan Dimić preko čijih se kompanija, u saradnji s Fimi medijom, takođe isisavao novac iz državnih institucija i preduzeća. Lončar-Papeš osuđena je na 11 meseci zatvora, a Dimić na šest meseci, pri čemu zajedno državi moraju da vrate 3,8 miliona kuna (507.000 eura).

Sanader, Maček i pravni zastupnik HDZ-a Damir Sesvečan nisu priznali krivicu.

Optužnica u ovom slučaju jedna je od najvećih u istoriji hrvatskog sudstva i ima više od 550 stranica.

Bivši premijer Sanader tereti se da je od kraja 2003. do jula 2009. povezao ostale optužene s namerom ilegalnog finansiranja HDZ-a i sticanja lične koristi.

Bonus video: