Njemačka šalje na Kosovo snage za brzo reagovanje

Kfor na Kosovu trenutno ima oko 5.500 vojnika, od čega 1.300 otpada na njemačke vojnike
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2012. 13:46h

Njemačka će razmjestiti na Kosovu nekoliko stotina pripadnika svojih snaga za brzo reagovanje, kako bi ojačala tamošnju NATO misiju uoči predstojećih izbora u Srbiji, rekao je zvaničnik centralne komande njemačke armije, a prenosi Asošijeted pres (AP).

Oko 550 njemačkih i 130 austrijskih vojnika biće raspoređeno zaključno sa 1. majem na zahtjev NATO da bi se pojačale trupe KFOR-a na Kosovu, rekao je portparol, Hoke Bunks (Hauke Bunks).

Srbija će 6. maja održati parlamentarne i lokalne izbore, koji bi, kako ocjenjuje AP, mogli dodatno da potpale tenzije na sjeveru Kosova, između manjinskih Albanaca i većinskih Srba.

"Procijenivši situaciju, NATO i Evropska unija su ustanovili da na terenu možda neće biti dovoljno pripadnika KFOR-a da adekvatno reaguju na moguće bezbjednosne incidente širom Kosova u vezi sa izborima na Kosovu", saopštila je njemačka vojska.

Kfor na Kosovu trenutno ima oko 5.500 vojnika, od čega 1.300 otpada na njemačke vojnike.

Italijani su po broju pripadnika drugi sa oko 1.000 vojnika, a treći su Amerikanci sa oko 800.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine. Priznale su ga, kako piše AP, mnoge zemlje, uključujući većinu članica EU i SAD, ali ne i Srbija i Rusija.

Bonus video: