Otkrivena srbijanska adresa ratnog "doktora smrti" iz Čajniča, Duška Kornjače

U pismu se navodi da Kornjača sa suprugom i četvoricom sinova slobodno živi u Novom Sadu
1962 pregleda 0 komentar(a)
Duško Kornjača, Foto: YouTube
Duško Kornjača, Foto: YouTube
Ažurirano: 18.04.2012. 20:22h

Doktor smrti iz Čajiča (BIH) Duško Kornjača, za kojim je raspisana međunarodna potjernica zbog ratnih zločina, od pravde se krije u Novom Sadu, gdje prodaje pomagala u predstavništvu firme "Vitafon", naveo je u pismu upućenom sarajevskom "Dnevnom avazu" anonimni čitalac iz Novog Sada.

U pismu se navodi da Kornjača sa suprugom i četvoricom sinova slobodno živi u Tekelijinoj ulici 6, u stanu broj 17.

Koliko ga je teško bilo pronaći svjedoči činjenica da su ga novinari "Dnevnog avaza" pozivom na telefonski broj novosadskog predstavništa "Vitafona".

U telefonskom razgovoru, Kornjača je izjavio kako nema pojma da ga BiH traži zbog zločina, ali, sad kad zna, nema namjeru da se prijavi vlastima.

"Danas sam ovdje, sutra ću možda biti negdje drugo, o čemu trenutno i razmišljam", kaže Kornjača, nagovještavajući da bi uskoro mogao ponovo da promijeni adresu, odnosno - pobjegne od pravde

"Manite se potjernica. BiH me ne zanima, otišao sam iz nje prije šest godina i ne namjeravam da se vratim.

Danas sam ovdje, sutra ću možda biti negdje drugo, o čemu trenutno i razmišljam", kaže Kornjača, nagovještavajući da bi uskoro mogao ponovo da promijeni adresu, odnosno - da pobjegne od pravde.

Iako se smatra glavnim ideologom zla u Čajniču tokom rata u BIH (odlikovao ga je i sam Radovan Karadžić) on i dalje negira da je učestvovao u zločinima.

'Osvježeno' sjećanje

Kornjača je novinaru "Dnevnog avaza" saopštio da ne zna detalje o ubistvima u zloglasnom logoru Mostina, gdje je u dva navrata 1992. godine ubijeno više od 150 Bošnjaka.

Ipak, 'sjećanje mu se povratilo' u odnosu na proteklo vrijeme. Naime, nekad je o ovom slučaju govorio kako su "muslimani pobili muslimane".

On je saopštio da ne zna detalje o ubistvima u logoru Mostina, gdje je ubijeno više od 150 Bošnjaka. Nekad je o ovom slučaju govorio kako su "muslimani pobili muslimane"

On je u izjavi novinaru sarajevskog dnevnog lista decidan da je za ta ubistva bio osumnjičen Velja Tadić, koji je kasnije stradao u nekim sukobima.

"Ja nisam bio sudionik tih događaja. To mjesto je bilo pod jurisdikcijom MUP-a, oni su ga obezbjeđivali i ti ljudi su svjedoci, oni sigurno sve znaju", tvrdi čovjek koji je poznat kao gospodar života i smrti ratnog Čajniča (čelni čovjek Karadžićevog SDS-a, predsjednik opštine Čajniče, šef kriznog štaba, najistaknutiji zagovarač etničkog čišćenja, formiranja logora, protjerivanja, ubijanja, pljački, rušenja...).

Ako (ili, bolje rečeno - kada) bude uhapšen, Kornjača će se pridružiti bratu Milunu, kao i svojim ostalim saučesnicima u etničkom čišćenju Čajniča - Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću - kojima se pred sudom u BiH već sudi za ratne zločine.