Milanović: Četništvo nije ideologija, već samo jedna zla praksa

Hrvatski premijer je ocijenio da je četništvo "precijenjena ideologija o kojoj se previše razmišlja i govori", kao i o Blajburgu i "Križnom putu"
186 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 16:47h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da na sudski proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji gleda kao na loš i kukavički pristup.

On je rekao da taj proces ne odobrava i da na njega gleda izuzetno negativno, ali da kao hrvatski premijer na to ne može da utiče, kao što ne može da utiče ni na proces u Hrvatskoj.

"Kad je četnička ideologija u pitanju, nema tu ideologije, samo jedna zla praksa", rekao je Milanović u Saboru, na pitanje poslanika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vladimira Šeksa o sudskom procesu u Srbiji za rehabilitaciju četničkog vođe Mihailovića.

Milanović je rekao da svoj stav o tome iznosi i u razgovorima s predstavnicima vlasti u Srbiji, koji takođe o tome, kako je rekao, imaju negativan stav.

"Svakom ko je ostao bez nekoga to je teška tema, ali to nas vuče dolje kao teg sve vrijeme", kazao je Milanović

On je ocijenio da je četništvo "precijenjena ideologija o kojoj se previše razmišlja i govori", kao i o Blajburgu i "Križnom putu", te da je četnički pokret bio neuspješan i da mu niko nije vjerovao, čak ni Njemci.

"Svakom ko je ostao bez nekoga to je teška tema, ali to nas vuče dolje kao teg sve vrijeme", ocijenio je hrvatski premijer.

On je ponovio da na sudske procese u Srbiji ne može da utiče, kao što i Hrvatska očekuje da se i prema njoj isto odnose kad je riječ o sudskim procesima u toj zemlji.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice Vladimir Šeks je rekao da sudski proces za rehabilitaciju Mihailovića nije samo stvar Srbije, jer je četnički pokret u Drugom svjetskom ratu počinio brojne zločine i u Hrvatskoj, a pod četničkom kokardom zločini su činjeni i u ratu '90-tih, posebno u Vukovaru.

Sudski proces u Beogradu za rehabilitaciju Mihailovića ranije je kritikovao i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je ocijenio da je taj postupak štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

Slično mišljenje iznijela je i hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je rekla da na taj proces "gleda s tugom".

Galerija

Bonus video: