HDZ se nećkao ali je ipak uzeo novac

Mladen Barišić svjedočio da je Sanaderu bio "poštar" i da mu je donosio milione izvučene iz javnih preduzeća i ministarstava, često čak i na kućnu adresu
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2012. 19:21h

U nastavku suđenja u aferi Fimi-medija danas su pročitani raniji iskazi drugooptuženog, bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića u kojima je priznao da je preko agencije Fimi-medija izvlačio novac iz državnih preduzeća i ministarstava po nalogu bivšeg premijera Iva Sanadera.

Barišić nije svjedočio pred sudom jer je odlučio da se brani ćutanjem, prenio je index.hr.

Izvučenim novcem, prema Barišićevom iskazu, punila se tzv. crna blagajna HDZ-a, dok je dio predao lično Sanaderu. Uz to, nelegalni novac korišćen je i za izborne kampanje, kupovanje medija, umjetnina za bivšeg premijera, evropske lobiste, pa čak i za odjeću ženskih članica HDZ-a koja se kupovala dva puta godišnje.

„Ja sam samo plaćao, a one su donosile račune“, rekao je Barišić.

Sadržaj njegovog iskaza prvooptuženi Sanader nazvao je „bajkom“.

Izbore dobijali ispod stola

Barišić je istražiteljima ispričao da je u Sanaderovo ime od čelnika javnih preduzeća tražio da posluju sa privatnom marketinškom agencijom Fimi-media, da mu je bio „poštar“ i donosio mu milione izvučene iz javnih preduzeća i ministarstava, često čak i na kućnu adresu.

Svjedočio je da je za nelegalni novac znalo i novo rukovodstvo HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor.

Prema njegovom iskazu, Sanader je, prije napuštanja vlasti, Jadranki Kosor rekao da se dvije trećine izbora dobija ispod stola.

„Kosor je izgledala uplašeno“, rekao je Barišić.

Poslije ostavke bivšeg premijera, Barišić je rukovodstvu HDZ-a navodno trebalo da preda 300.000 eura i dva miliona kuna za predsjedničku kampanju. Iako taj novac neko vrijeme nisu htjeli da prime, na kraju su ga ipak uzeli, ispričao je bivši rizničar.

Barišić je rekao i da je svima bilo jasno da Sanader ne toleriše neposlušnost da se za svako odbijanje može izgubiti posao, te da su se njegove želje jednostavno ispunjavale.

Sanader i nekadašnji portparol HDZ-a i vlade Ratko Maček, koji je takođe jedan od optuženih, stavili su prigovor na Barišićev iskaz.

„Slušajući sadržaj iskaza doživio sam to kao fikciju, odnosno bajku, jer na način kako to opisuje Barišić, niti sam vodio stranku, a ni vladu“, rekao je Sanader.

Njegov advokat Čedo Prodanović rekao je da iz činjenice da je Barišić ispitivan čak 19 puta zaključuje da on lažno tereti Sanadera kako bi u saradnji s tužilaštvom za sebe izdejstvovao povoljniji položaj. Zamjenica direktora USKOK-a Željka Mostečak označila je takve tvrdnje kao neprihvatljive.

Od 19 iskaza 2 snimljena

Sanaderova odbrana je istakla da su od 19 Barišićevih iskaza samo dva snimljena, dok 17 iskaza postoji samo na papirima.

„Na tim snimcima se samo vidi da govori da će se braniti ćutanjem, ali ne govori ništa o ovome što je pročitano. S druge strane čuli smo da će se braniti ćutanjem - znači da neće odgovarati na naša pitanja što je takođe jedan dokaz da se boji ovoga što je rekao i da to nije istina. Šta nakon svega zaključiti?“, zapitao se Sanader.

Oko četiri miliona eura navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a

U aferi u kojoj se na optuženičkoj klupi prvi put našla jedna stranka, Sanader i ostali optuženi terete se da su iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona eura preko Fimi-medije.

Oko četiri miliona eura navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Krivicu su priznali Barišić i blagajnica Branka Pavošević, kao i vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak i njena firma kao pravni subjekat. Sanader, Maček i HDZ odbacili su krivicu.

Ročište se nastavlja 23. aprila.

Galerija

Bonus video: