Srbija: "Anonimusi" zahtijevaju slobodu za svog 19-godišnjeg člana

G.V., vanredni učenik srednje škole, osumnjičen je da je brisao ili mijenjao internet prezentacije predsjednika, vlade, sudova itd.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 08:39h

Devetnaestogodišnji haker G. V. iz Pančeva, poznat pod pseudonimima "John the Ripper" i "SunTzu", koji je uhapšen 8. marta, ostaće u pritvoru dok sud ne odluči drugačije, pišu beogradske "Večernje novosti".

Poslije hapšenja G. V. objavljeno je da je ovaj Pančevac bio povezan sa grupom "Anonimus Srbija".

Srpsko tužilaštvo za visokotehnološki kriminal protiv njega je podiglo optužbeni prijedlog jer je, između ostalog, napadao internet stranice vlade Srbije, predsjednika, državnih institucija itd.

Devetnaestogodišnji Pančevac, vanredni učenik srednje škole, osumnjičen je da je brisao ili mijenjao internet prezentacije predsjednika Srbije, ministarstva pravde, apelacionog i višeg suda u Beogradu, tužilaštva za visokotehnološki kriminal i dr.

"Zašto se prema momku, koji je uradio difejs sajta, što je pandan lijepljenja vaših predizbornih plakata na nedozvoljenim mjestima, odnosite kao da je u rangu sa teškim kriminalcima, koji iza sebe imaju ubistvo", stoji u saopštenju "Anonimusa"

U optužbenom prijedlogu stoji da je G. V. odgovoran za 28 hakerskih akcija koje su okarakterisane kao računarska sabotaža, pravljenje i unošenje kompjuterskih virusa, neovlašćeni pristup zaštićenom računaru i pravljenje i davanje sredstava za izvršenje krivičnih djela protiv bezbjednosti računarskih podataka.

"G. V. je neovlašćeno pristupao serverima na kojima su bile internet prezentacije raznih državnih organa i javnih službi i mijenjao prethodno postavljena korisnička imena i šifre.

Poslije toga je preko društvenih mreža omogućavao drugima da mijenjaju sadržaj ovih prezentacija" objašnjava Branko Stamenković, srpski tužilac za visokotehnološki kriminal.

U tužilaštvu kažu da je u toku i pretkrivični postupak protiv još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bili njegovi saučesnici.

Magnum crimen

Grupa "Anonimus Srbija" zatražila je, preko svog profila na "Facebooku", da G. V. bude pušten na slobodu.

"Mi tražimo jednak tretman za sve.

Zašto se prema momku, koji je uradio difejs sajta, što je pandan lijepljenja vaših predizbornih plakata na nedozvoljenim mjestima, odnosite kao da je u rangu sa teškim kriminalcima, koji iza sebe imaju ubistvo",

"Dragi prijatelji, dok naša politička, ekonomska i biznis elita (...) krka i pije o našem trošku izigravajući srpski Davos, nama prijeti sunovrat u dubine bankrota"

On je priveden samo nekoliko sati poslije upada na sajt srpskog javnog tužilaštva na kojem je objavljena poruka:

"Dragi prijatelji, dok naša politička, ekonomska i biznis elita sjedi na Kopaoniku u hotelu "Grand", krka i pije o našem trošku izigravajući srpski Davos, nama prijeti sunovrat u dubine bankrota", sa potpisom "Anonimusa".

Bonus video: