GRAD POD OPSADOM POLICIJE

Erdogan u Sarajevu, brojnim novinarima ukinute akreditacije za miting

Ranije je objavljena vijest da turske obavještajne agencije raspolažu informacijom da bi tokom posjete balkanskim zemljama na Erdogana mogao biti izveden atentat
50 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan Sarajevo, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan Sarajevo, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2018. 10:50h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je danas u Sarajevo, gdje će se sastati sa predsjedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a potom održati predizborni skup uoči vanrednih predsjedičkih parlamentarnih izbora zakazanih za 24. jun.

Mjere bezbjednosti u Sarajevu podignute u na najviši nivo, a medijskim ekipama nije bilo dozvoljeno snimanje u krugu sarajevskog aerodroma, gdje je sletio avion kojim je doputovao Erdogan.

Sarajevski aerodrom obezbjeđuju policajci naoružani dugim cijevima. Navodno je to bio zahtjev turske ambasade u BiH.

Erdogan je radnu posjetu Sarajevu počeo sastankom sa predsjedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a potom će biti održan predizborni skup u olimpijskoj dvorani "Zetra", na kojem bi, prema procjenama, trebalo da učestvuje oko 15.000 ljudi.

Veliki broj Erdoganovih sljedbenika u Sarajevo je stigao iz BiH, regiona i zapadnih zemalja, posebno Njemačke i Holandije.

Organizaciju skupa u "Zetri" preuzela je Unija evropskih turskih demokrata, sa sjedištem u Beču, a pored Erdogana okupljenima će se obratiti i lider SDA Bakir Izetbegović.

Pojedini sarajevski mediji, poput Dnevnog avaza, objavili su vijest da su iz ambasade Turske u BiH brojnim novinarima ukinuli akreditacije bez ikakvog obrazloženja, pa tako neće moći da prisustvuju mitingu.

Najavljena je i šetnja Erdogana i Izetbegovića Baščaršijom, njihova zajednička večernja molitva u Gazi Husrevbegovoj džamiji.

Erdoganu će u Sarajevu biti dodijeljena titula počašnog doktora na Internacionalnom univerzitetu.

Plakati dobrodošlice turskom predsjedniku polepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane "Zetra" prekrivena turskim zastavama.

Ranije je objavljena vijest da turske obavještajne agencije raspolažu informacijom da bi tokom posjete balkanskim zemljama na Erdogana mogao biti izveden atentat.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, kao i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela u BiH izjavili su da nemaju informacije da bi u Sarajevu mogla biti ugrožena bezbjednost turskog predsjednika.

Preporučujemo za Vas