Sarajevo: Postavljena 11.541 crvena stolica za ubijene građane

Danas se navršava i 20 godina od početka 44 mjeseca duge opsade Sarajeva i 67 godina od oslobođenja Sarajeva od fašističkih snaga
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 09:27h

Organizatori projekta Sarajevska crvena linija su postavili 11.541 crvenu stolicu u centru grada, kao podsjećanje na žrtve opkoljenog Sarajeva.

Kliks.ba (ex sarajevo-x.com) piše da bi na stolicama sjedilo isto toliko građana Sarajeva i posmatralo program obilježavanja Dana grada da nisu ubijeni tokom njegove opsade.

Stolice poređane u 825 redova danas će ostati prazne.

Koncert pred praznim stolicama održaće brojni bosanski muzičari, ali i đaci sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Projekt sarajevskog režisera Harisa Pašovića izazvao je žestoku reakciju javnosti nakon što je Kliks.ba objavio da je video za Sarajevsku crvenu liniju "redizajn" uvodne špice za seriju "Pacific" i da je ideja o praznim stolicama pozajmljena ideja komemoracije žrtvama 11. septembra 2001. godine, koja je održana prošle godine u Njujorku.

Još veće zgražavanje javnosti je izazvala informacija da su stolice nabavljene u Staroj Pazovi, u Srbiji.

Organizatori nijesu skinuli etikete sa stolica, pa je na nekim stolicama vidljiv natpis "Zemlja porekla: Srbija".

Danas se navršava i 20 godina od početka 44 mjeseca duge opsade Sarajeva i 67 godina od oslobođenja Sarajeva od fašističkih snaga.

Bila je to najduža opsada jednog grada u modernoj evropskoj istoriji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od toga preko 1.600 djece.

U tih 1.425 dana, na Sarajevo je sa okolnih brda ispalio skoro pola miliona projektila, a najviše je ispaljeno 22. jula 1993. godine, čak 3.777 granata.

Galerija

Bonus video: