Sa ulaskom u EU, Hrvatskoj će faliti doktora

Potreban kadar će u Hrvatskoj biti nadoknađen iz tzv. trećih zemalja, te iz Rusije, odakle pokazuju sve veće zanimanje za rad u Hrvatskoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 11:08h

Hrvatskoj danas nedostaje 4.300 ljekara da bi ispunila evropski prosjek o 3,6 ljekara na hiljadu stanovnika, piše Slobodna Dalmacija. Samo u kliničkim bolnicama nedostaje gotovo hiljadu specijalista, poput ginekologa, internista ili anesteziologa.

Zagrebački Medicinski fakultet bilježi manjak od 34 odsto nastavnika, a od 2010. do 2014. godine čak 73 njihova profesora će napuniti 65 godina i otići u penziju. Iz bolnica je samo prošle godine otišlo 500 specijalista, bilo u penziju ili na rad kod privatnika. Dodatno, ljekari su u Hrvatskoj jedna od najbrže zapošljivih kategorija u toj državi - na posao čekaju u prosjeku svega 2,5 mjeseca. Ipak, sve ih je manje.

Na probleme nedostatka liječničkog kadra medicinska struka upozorava još od 2005. godine, a taj bi problem dodatno mogao eskalirati ulaskom Hrvatske u EU kada bi iz zemlje u potrazi za boljim standardom, procjenjuje predsjednik Hrvatske ljekarske komore prim. dr Hrvoje Minigo, moglo da „izbjegne“ čak 15 odsto zdravstvenog kadra.

"Mogao bi da nas zadesi poljski sindrom, da nam dobro edukovan i stručan kadar ode u razvijene zemlje. Pitanje je koliko možemo računati na ljekare iz susjednih zemalja, poput Srbije, BiH ili Makedonije, jer i oni će uskoro preskakati Hrvatsku i odlaziti na zapad", kaže dr Minigo.

Potreban kadar, kako procjenjuje, u Hrvatskoj će biti nadoknađen iz tzv. trećih zemalja, te iz Rusije, odakle pokazuju sve veće zanimanje za rad u Hrvatskoj.

Bonus video: