BiH: Dvije nedjelje protesta penzionisanih vojnika

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH već 14 dana protestuju ispred zgrade državnih institucija u Sarajevu, zahtijevajući da u predlog budžeta institucija BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 17:33h

Penzionisani vojnici, koji se ne razilaze ni uprkos lošim vremenskim uslovima, poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva i da neće pristati na lažna obećanja, prenose mediji u BiH.

Jedan od predstavnika penzionisanih vojnika Senad Hubjer izjavio da će se vojnici tokom dana sastati sa ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem, koji je na čelu radne grupe zadužene za izmjenu zakona.

"Ako nas i danas prevare..., onda ćemo pozvati svih 1.300 vojnika da se vrate na proteste, ali ovog puta nećemo biti mirni. Sada smo spremni na sve. Ići ćemo s radikalnim mjerama. Dosta nam je više laži", rekao je Jubjer.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je 2010. godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO-a ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prevremenu starosnu penziju.

Bonus video: