Usvojena "Deklaracija o Republici Vojvodini"

U Deklaraciju je kao fusnota ušao stav Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da ta stranka nije za republiku Vojvodinu, već za Vojvodinu autonomnu pokrajinu Srbije, sa zakonodavnom, izvršnom, sudskom vlašću, izvornim prihodima i imovinom
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2012. 17:47h

Učesnici Četvrte vojvođanske konvencije usvojili su danas Deklaraciju o potrebi formiranja "Savezne Republike Srbije" koju bi činile dvije republike, Vojvodina i Srbija, uz ograde predstavnika pojedinih političkih stranaka i nevladinih organizacija.

Svi učesnici konvencije složili su se oko potrebe mijenjanja Ustava Srbije, pošto su ocijenili da uz ovakav akt, Vojvodina ne može da dobije široku autonomiju.

Učesnici nose zastave Vojvodine

Pojedini učesnici zatražili su da se deklaracijom ne traži status republike, već najšira autonomija za Vojvodinu kao pokrajinu u Srbiji, dok su predstavnici pojedinih nevladinih organizacija istakli da ne žele da zauzimaju konačan politički stav, ali da podržavaju ideju da se o statusu Vojvodine raspravlja.

Pojedini učesnici su se založili i za raspisivanje referenduma, u kojem bi se građani Vojvodine izjasnili o tome kakav status Vojvodine žele.

Predsjednik Saveza ojvođanskih Mađara Ištvan Pastor

Savez Mađara želi "samo" autonomnu pokrajinu

U Deklaraciju je kao fusnota ušao stav Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) da ta stranka nije za republiku Vojvodinu, već za Vojvodinu kao autonomnu pokrajinu Srbije, sa zakonodavnom, izvršnom, djelimičnom sudskom vlašću, izvornim prihodima i imovinom.

Kopredsjednik Organizacionog odbora Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević ocijenio je da je "vojvođansko pitanje" jedno od najotvorenijih neriješenih pitanja u Srbiji, nakon što je Crna Gora postala nezavisna država, a Kosovo se otcijepilo od Srbije.

"Mislim da nije realno očekivati izmjene ustava, ali na njima moramo insistirati sredstvima parlamentarne demokratije", kazao je Pastor i ocijenio da je preduslov za prosperitet Vojvodine to da Srbija bude sve normalnija država.

Dvije republike u sastavu Savezne Republike Srbije

Kopredsjednik Organizacionog odbora Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević ocijenio je da je "vojvođansko pitanje" jedno od najotvorenijih neriješenih pitanja u Srbiji, nakon što je Crna Gora postala nezavisna država, a Kosovo se otcijepilo od Srbije.

"Vojvodina i Srbija treba da budu dva statusno ravnopravna entiteta, dvije republike u sastavu Savezne Republike Srbije", ocijenio je Berisavljević. On je naveo da se srpski narod u Vojvodini nikada nije mirio s tim da Vojvodina u zajednici sa Srbijom treba da izgubi vlastiti politički subjektivitet i da bude tretirana kao "ratni plijen i unutrašnja kolonija Srbije".

Prema njegovim riječima, odlaganje rješavanja "vojvođanskog pitanja" neizbježno će dovesti do njegovog zaoštravanja i internacionalizacije.

Bivši ministar poljoprivrede Dragan Veselinov ponovio je svoj raniji stav da se zalaže za "Vojvodinu republiku" i založio se za raspisivanje referenduma u pokrajini, na kojem bi se građani izjasnili o tome kakav položaj Vojvodine žele.

Predsjednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da se to udruženje zalaže za široku javnu debatu o Vojvodini, ali je dodao da NDNV kao profesionalno udruženje novinara ne može da podrži konkretno političko rešenje, jer ono mora da bude proizvod demokratskog dijaloga.

Konvenciji su prisustvovali i predsjednik Skupštine Vojvodine i funkcioner SVM Šandor Egereši, šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini otkazao je učešće na konvenciji zbog, kako je rečeno, izborne kampanje i koalicionog sporazuma sa Demokratskom strankom.

Učesnike Konvencije pozdravio je i narodni heroj Petar Matić-Dule, koji je ocijenio da je problem odnosa Srbije i Vojvodine konačno potrebno riješiti i poručio da su sve dileme iz 1918. godine, iz doba ujedinjenja, aktuelne i danas.

Učesnici Konvencije jednoglasno su podržali pismo podrške vojvođanskim paorima, koji su krajem prošle sedmice blokirali puteve, nezadovoljni mjerama agrarne politike države. Konvencija je počela minutom ćutnje za šestoro mladih koji su poginuli noćas u požaru u diskoteci Kontrast u Novom Sadu. Konvenciji je prisustvovalo oko 200 osoba u amfiteatru Spensa, a održavala se pod sloganom "Nova vojvođanska ustavna inicijativa".

Kompletan sadržaj Deklaracije možete pročitati ovdje.

Bonus video: