Udba imala špjiune i u BBC-u

Među agentima Udbe je i Mitja Mersol (66), aktuelni poslanik u Sloveniji. On je tokom 1970-ih radio kao voditelj u svjetskom servisu
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 09:23h

Agenti Udbe bili su infiltrirani u svjetski servis BBC-a od pedesetih do osamdesetih godina prošlog vijeka - kada je London ličio na arenu u kojoj se vodio tajni rat između jugoslovenskih agenata i antikomunističkih emigranata, otkrili su nedavno objelodanjeni dokumenti.

Pozivajući se na spise koji su objelodanjeni u Sloveniji, britanski "Sandej tajms" prenosi da su ti špijuni - po nalogu bezbjednosne službe Maršala Tita, Udbe - sakupljali informacije o jugoslovenskim i britanskim kolegama i disidentima koji su emigrirali u Britaniju.

Među tim špijunima bio je i Mitja Mersol (66), koji je sada član slovenačkog parlamenta, a koji je '70-ih godina radio kao spiker Svjetskog servisa BBC-a, pod tajnim Udbinim imenom "Lingvista".

Prema dokumentima, prije nego što je počeo da radi u servisu BBC-a na slovenačkom jeziku 1971. godine, Mersol je od Udbe dobio specijalni fotoaparat da bi fotografisao dokumenta, a bio je i obučen za korišćenje šifrovanog pisma.

Naloženo mu je da šalje izvještaje dva puta mjesečno, ali i odmah - ukoliko čuje da se bilo šta dešava u vezi sa "specijalnim situacijama - grupom političkih emigranata povezanih sa mediteranskom akcijom", navodi "Sandej tajms", dodajući da je ta akcija ostala misterija.

Mersol je stekao povjerenje kolega i emigranata, dok je, s druge strane, tajno izvještavao o njihovim antikomunističkim zavjerama, ljubavnim aferama i o tome ko je na platnom spisku Skotland Jarda, a jedna od njegovih meta bio je Drago Lavrenčić, poznat kao Karl, istaknuti slovenački emigrant.

U jednom od izvještaja za Udbu, Mersol je naveo i to da ga je Lavrenčić upozorio da nikada ne razgovara sa jugoslovenskom policijom jer bi Britanci to mogli da saznaju tokom istog dana, jer su oni "informisani o svemu što se dešava u našoj zemlji" preko sopstvenih špijunskih mreža.

Mersol: Čovjek svašta radi u životu

Mersol je prošle nedjelje izjavio da je radio na način koji "nije nikome štetio".

"Čovjek svašta radi u životu. Svaki čovjek sam sudi o svojim postupcima, a ja sam odavno podvukao crtu poslije onoga što se dogodilo prije 40 godina. U to vrijeme smo živjeli u drugačijoj zemlji, sa drugačijim sistemom i u drugačijim okolnostima", rekao je on.

Neimenovani izvor je prošle nedjelje izjavio da je Mersol sebe smatrao patriotom i da je pristao da pomaže Udbi kako bi, zauzvrat, izbjegao vojnu službu.

Dokumenta iznijeta na svjetlost dana pokazuju da je Udba primala more informacija od špijuna u BBC-u od '50-ih do '80-ih godina, rekao je Jure Branković, novinar slovenačke TV stanice "Pop".

"Iako se BBC predstavlja kao nepolitički sevis, to je efikasni mehanizam za indoktriniranje Britanaca i za britansku tajnu službu", upozorava se u analizi Udbe o Svjetskom servisu BBC-a.

Bonus video: