Hrvatska: Kritike iz Brisela

U izvještaju EU naći će se kritike zbog političkih imenovanja u nadzorne odbore, prijedloga zakona o policiji, biračkom popisu i porezu na mobilne usluge
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 11:02h

U izvještaju Evropske unije (EU) o spremnosti Hrvatske za članstvo, pored generalno pozitivne ocjene, naći će se kritike zbog političkih imenovanja u nadzorne odbore, prijedloga Zakona o policiji, biračkom popisu i porezu na mobilne usluge.

“EU razumije da je 'Ina' strateški važna za Hrvatsku, ali ne odobrava imenovanje prvog potpredsjednika vlade i ministara privrede Radimira Čačića i finansija Slavka Linića u nadzorni odbor te naftne kompanije”, prenose hrvatski mediji ocjenu neimenovanog visokog izvora iz diplomatske službe EU.

Prema navodima tog izvora, Hrvatskoj je prigovoreno i što još nije završena privatizacija brodogradilišta, jer ukoliko to pitanje ne bude riješeno do ulaska Hrvatske u EU jula 2013. godine, brodogradilišta će morati da vrate 1,33 milijarde eura, koliko su dobila kroz državnu pomoć.

“EU razumije da je 'Ina' strateški važna za Hrvatsku, ali ne odobrava imenovanje potpredsjednika vlade i ministara privrede (Čačića) i finansija (Linića) u nadzorni odbor te kompanije”, ocjenjuje neimenovani izvor iz EU

Iz Evropske komisije koja će izvještaj članicama predstaviti oko 20. aprila kritikuju i nedostatak stranih ulaganja u Hrvatsku kao i nedovoljnu pravnu sigurnost po pitanju javnih nabavki.

Izvor iz EU je ocijenio da će generalni ton aprilskih monitoring-tablica biti pozitivan, ali i upozorio da je važno da vlada u Zagrebu ozbiljno odradi posao za redovni godišnji izveštaj koji u Briselu o Hrvatskoj pripremaju za oktobar.

“To je bitno jer neke članice kao što su Velika Britanija, Holandija i Finska neće početi postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske prije nego što se uvjere da Zagreb korektno ispunjava svoje obaveze”, kazao je izvor iz EU.

Galerija

Bonus video: