EU će primiti BiH samo kao cjelinu

Bezbjednosna situacija u BiH je stabilna i dobra, ali je prisutna politička stagnacija i država nema nikakve druge perspektive od članstva u EU
0 komentar(a)
incko, Foto: Reuters
incko, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2012. 09:56h

EU će primiti Bosnu i Hercegovinu samo kao jedinstvenu državu, rekao je na skupu u Gracu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Bezbjednosna situacija u BiH je stabilna i dobra, ali je prisutna politička stagnacija i država nema nikakve druge perspektive od članstva u EU, zaključak je diskusije pod nazivom "Nedovršeni mir nakon okončanog rata" koja je sinoć održana u “Medijacentru Štajerske”.

Bilo bi apsurdno i pomisliti da je moguće pristupanje EU uz dva podjeljena dijela zemlje, poručio je Incko koji se u diskusiju uključio putem video-linka. "EU ne stvara zajednički ekonomski prostor da bi u Bosni imala dva", rekao je on.

Incko je ocijenio da bi bilo dobro da se na svim nivoima sprovede veća "pomiješanost", a da povodom ustavne reforme očekuje da će ove godine uslijediti još jedan mali korak, a u naredne tri godine bi mogli usleijditi dalji.

BiH, prema njegovim riječima, ima velike potencijale u turizmu, ekonomiji i proizvodnji struje.

Bonus video: