U Srbiji izbjeguta nuklearna katastrofa?

U saopštenju Laboratorije za zaštitu od zračenja piše da je prisustvo "žutog kolača" 1.000 puta veće od onog u pijaćoj vodi!
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 16:54h

Da li su Beograđani i žitelji nekoliko naselja niz Dunav nedavno izbjegli nuklearnu katastrofu, a da to nisu ni znali?

Kako piše Politika, krajem februara u Institutu „Vinča”, poslije poplave (izlilo se 300-400 litara vode) podruma u kojem je bio uskladišten uranijumski „žuti kolač”, izmjereno je (ne)povećano zračenje.

Prema jednom mjerenju jeste, prema dugom nije.

Nezvanični rezultati provjere vode iz podzemnog skladišta su oprečni: u izvještaju NOS-a (Nuklearni objekti Srbije) nije zabilježeno, a u saopštenju Laboratorije za zaštitu od zračenja piše da je 1.000 puta veće od onog u pijaćoj vodi!

Zavladala je pometnja, ponajviše su se uznemirile trudnice. Pojedine saradnice su prestale da dolaze na posao.

Nezvanični rezultati provjere vode iz podzemnog skladišta su oprečni

U međuvremenu su u „Vinči” boravili stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) iz Beča.

"Žuti kolač" smješten u Institut prije 40 godina

Nakon dvije sedmice od incidenta je tek zasijedao Upravni odbor Instituta za nuklearne znanosti "Vinča" kada su naredili generalnom direktoru da u roku dva mjeseca ispuni sve predložene mjere zaštite i pripremi plan za uklanjanje izvora zračenja, nuklearnog materijala i radioaktivnog otpada.

U roku dva dana je morao nadležne institucije izvijestiti u kakvom je stanju zgrade 14 u kojoj je materijal bio smješten.

Zgrada instituta "Vinča"

"Žuti kolač" je ostao tamo još od prije 40 godina kada je započeo, takozvani drugi nuklearni program kojim je trebalo rukovati korištenjem nuklearne energije u Jugoslaviji.

Nakon svega ostaje otvoreno pitanje jesmo li na našim prostorima prije nekoliko sedmica mogli svjedočiti katastrofi tipa Černobila ili Fukušime.

Galerija

Bonus video: