Kacin: Ostavite se četnika i partizana i suočite se sa sistemskom korupcijom

Kacin je naglasio kako bi rehabilitacija Draže Mihailovića uzrokovala loše odnose sa susjednim državama koje su bile žrtve četničke ideologije
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 09:51h

Moguća rehabilitacija četničkog vođe Draže Mihailovića za Srbiju bi predstavljala korak u suprotnom smjeru od Evropske unije, izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin u razgovoru za beogradski dnevni list "Danas".

"Smatram kako je važno da u EU pažljivo pratimo taj proces. Kao izvjestioca EP-a, prije svega me zabrinjava evidentan pokušaj promjene sisitema vrijednosti.

Poslijeratna Evropa je izgrađena na antifašističkim vrijednostima, a rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru", kazao je Kacin.

Kacin smatra da se zakon o rehabilitaciji zloupotrebljava.

"Suština tog zakona je da se skine kolektivna odgovornost sa pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunističke vlasti. Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema što da radi.

Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", dodao je Kacin.

"Riječ je vođi kolaboracionističkog pokreta i njegova rehabilitacija samo može nanijeti štetu ugledu Srbije", kazao je Kacin

Naglasio je kako bi takav potez mogao stvoriti posebno negativne odnose sa susjednim državama koje su bile žrtve četničke ideologije.

Kacin je naglasio da mnogi politički lideri, umjesto da su okrenuti ka obezbjeđivanju većih stranih ulaganja, rastu ekonomije i jačanju srednje klase, pokušavaju da se približe biračkom tijelu na krajnje neproduktivan način, "baveći se najmračnijim epizodama istorije Evrope i Balkana".

"Danas je ključno političko pitanje u Srbiji ko su glavni akteri sistemske korupcije, a ne čiji je djed bio u kom pokretu za vrijeme rata", kazao je on.

Galerija

Bonus video: