Tadić: Napad NATO-a na SRJ je bio zločin

Srbija će, kaže Tadić, godišnjicu početka vazdušnih udara uvijek obilježavati sjećajući se preminulih, ali i iskazujući vjeru da se država može "postaviti na noge"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 16:20h

Napad NATO alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju bio je zločin protiv jedne zemlje i naroda, rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić i dodao da je potrebno učiniti sve kako ta država u budućnosti ne bi ponovo bila uključena u neki rat.

Danas se navršava 13 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Naša je zemlja previše bila uronjena u ratove u čitavom 20. vijeku i sve što činimo u budućnosti treba da bude sazdano na taj način da više nikad ne budemo uključeni u bilo kakav rat, čuvajući iznad svega ljudske živote i našu zemlju", rekao je Tadić poslije polaganja vijenaca na spomenik poginulima u napadu na Aleksinac.

Tadić je kazao da je Srbija previše bila uronjena u ratove. "Sve što činimo u budućnosti treba da bude sazdano na način da više nikad ne budemo uključeni u bilo kakav rat"

Srbija će, kako je istakao, godišnjicu početka vazdušnih udara NATO uvijek obilježavati sjećajući se preminulih, ali i iskazujući vjeru da se država može "postaviti na noge", prenosi RTS.

"Na žalost, ne možemo da vratimo poginule, ali sjećanjem možemo da produžimo na neki način njihovo postojanje među nama", poručio je Tadić i dodao da je u Srbiji "mnogo mjesta poput Aleksinca, u kojima su civili ginuli pod NATO bombama".

78 dana bombardovanja

Napadi su počeli 24. marta 1999. godine nešto prije 20 sati, na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Akcija Alijanse uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije (VJ) i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Galerija

Bonus video: