Josipović: Draža Mihailović je ratni zločinac

Srpski Helsinški odbor za ljudska prava takođe se oglasio, skupa sa još 12 NVO, protestujući zbog "grubog manipulisanja javnošću" povodom postupka rehabilitacije Mihailovića
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2012. 17:37h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da je postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića koji se vodi u Srbiji štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

"Taj proces, ako se završi kako mediji najavljuju, značiće veliki korak unazad u odnosu prema Drugom svetskom ratu i antifašizmu", kazao je Josipović novinarima u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatske je rekao da je postupak za rehabilitaciju četničkog vođe iz Drugog svetskog rata štetan i u suprotnosti s činjenicama:

"On je ratni zločinac, a četništvo je kvislinški zločinački pokret".

Još je potrebno preslušati neke audio snimke

Sudski postupak o zahtjevu za rehabilitaciju četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića nastavljen je u beogradskom višem sudu, svjedočenjem predsjednika srpskog državnog sekretarijata za tajne grobnice strijeljanih nakon Drugog svjetskog rata, Slobodana Markovića.

Zastupnik predlagača rehabilitacije Mihailovića, Zoran Živanović, novinarima je po završetku ročišta kazao kako je Marković već na dva prethodna ročišta govorio o nedostacima na koje je predlagačka strana ukazivala u prijedlogu za rehabilitaciju.

Po Živanovićevim riječima, Marković je to podupro određenim dokazima i dokumentima, a do konačne odluke suda o rehabilitaciji nije ostalo mnogo stvari o kojima treba odlučiti.

"Još je potrebno preslušati neke audio snimke... i možda, ukoliko sud bude smatrao da treba, saslušati još nekog od svjedoka", rekao je Živanović i dodao kako ne može sa sigurnošću procjeniti bi li konačna odluka mogla biti donešena na sljedećem ili nekom kasnijem ročištu.

Tokom ročišta, pred sudom je više desetina pripadnika NVO "Žene u crnom" i "Nove komunističke partije Jugoslavije" protestovalo protiv rehabilitacije Mihailovića

Tokom ročišta, pred sudom je više desetina, većinom mladih, pripadnika nevladine organizacije "Žene u crnom" i "Nove komunističke partije Jugoslavije" protestovalo protiv rehabilitacije Mihailovića.

U jednom trenutku žestoko su se verbalno sukobili sa desetak, znatno starijih, pristalica Mihailovića, no sve se ubrzo smirilo nakon policijskog upozorenja.

Beogradski mediji proteklih dana izvijestili su kako će na ročištu u petak sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića, što je potom opovrgnuo beogradski sud, saopštivši kako u postupku rehabilitacije Mihailovića sud nije donio odluku, te da će u nastavku postupka biti saslušavani svjedoci i razmatrani dokazi koji su u međuvremenu dostavljeni sudu.

Beogradski prvi osnovni sud 16. marta je, u okviru postupka za utvrđivanje smrti Mihailovića, objavio oglas u kojem se pozivaju svi koji imaju saznanja o okolnostima smrti Mihailovića da se u roku od 30 dana jave tom sudu.

Odluku o zahtjevu za njegovu rehabilitaciju viši sud ne može donijeti bez dokaza o Mihailovićevoj smrti, pri čemu službena dokumentacija o tome gdje je i kad strijeljan i pokopan ne postoji, a pretpostavlja se da ondašnje vlasti nisu željele da se zna grobno mjesto Mihailovića.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.) bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslovenske vlasti su ga osudile na smrt zbog saradnje sa njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u septembru 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a zahtjev za rehabilitaciju podnio je njegov unuk Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem, kao i povratak njegovih građanskih prava.

Rehabilitaciju su podržali Srpska liberalna stranka predvođena Kostom Čavoškim, profesorica Smilja Avramov, te četnička udruženja, kao i udruženja žrtava komunističkog režima

U tome su ga podržali Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov, te udruženja pripadnika "Jugoslovenske vojske u otadžbini", kao i žrtava komunističkog režima.

S druge strane, "Savez antifašista Srbije" i druga srodna udruženja tražila su da se zahtjev za rehabilitaciju odbije jer je, kako su objasnili, Mihailović tokom rata sarađivao sa okupatorom i počinio brojne zločine.

Nakon nedavnih medijskih najava da će Mihailović u petak biti rehabilitovan, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije 1941. – 1945. (SUBNOR) tome se usprotivio, ukazavši na negativne posljedice i odjek koji takva odluka može imati na susjedne zemlje i saveznike jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu.

Srpski Helsinški odbor za ljudska prava takođe se oglasio, skupa sa još 12 nevladinih organizacija iz Srbije, protestujući zbog "grubog manipulisanja javnošću" povodom postupka rehabilitacije Mihailovića.

Sljedeće ročište u ovom postupku očekuje se 11. maja.

Bonus video: