Makedonija: Osude za etničko 'etiketiranje' tokom izvještavanja o nemirima

Poslije serije incidenata, mediji na oba jezika su insistirali na etničkom porijeklu napadača. Prema nekim posmatračima, situacija se otela kontroli
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 18:57h

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je sve oblike govora mržnje i izrazila zabrinutost zbog etničkog "etiketiranja" u medijima u Makedoniji tokom nedavnih incidenata između Albanaca i Makedonaca.

Poslije serije incidenata početkom marta između pripadnika makedonskog i albanskog stanovništva, mediji na oba jezika su insistirali na etničkom porijeklu napadača kad su izvještavali o incidentima.

Prema nekim posmatračima, situacija se otela kontroli.

SEEMO je saopštio da podržava saopštenje Udruženja novinara Makedonije od 10. marta u kojem se pozivaju novinari na veću odgovornost u izvještavanju i podsjećaju da "ne treba da koriste govor mržnje i ne smiju da podstiču nasilje i diskriminaciju - ni nacionalnu, ni vjersku, ni rasnu, ni polnu, ni političku".

Vujović je podsjetio da su mediji imali "veoma negativnu ulogu u podsticanju etničke mržnje u bivšoj Jugoslaviji"

"SEEMO je organizacija koja štiti slobodu štampe i novinare. Ipak, podsjećam sve novinare da moraju da poštuju profesionalne standarde u izvještavanju i budu svjesni svojih odgovornosti.

Podsticanje etničkih konflikata je protiv svakog etičkog koda", ukazao je generalni sekretar SEEMO, Oliver Vujović.

On je podsjetio da su mediji imali "veoma negativnu ulogu u podsticanju etničke mržnje u bivšoj Jugoslaviji".

"Moramo da budemo veoma oprezni i reagujemo na prvi znak govora mržnje", poručio je Vujović.

Galerija

Bonus video: