Zaprijetili napadima ako se ne spriječi održavanje srpskih izbora na Kosovu

"Centrala ANA-e je odlučila da reaktivira sve svoje vojne strukture i da se suprotstavi Srbiji i njenim bandama u Republici Kosovo", stoji u saopštenju
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 15:59h

Albanska nacionalna armija (ANA) koju su UNMIK i SAD proglasili za terorističku organizaciju, oglasila se prijetnjom da će se silom suprotstaviti svakom pokušaju organizovanja srpskih izbora na Kosovu u maju, piše portal "Balkan Insight".

ANA je, kako se navodi, zaprijetila je da će upotrijebiti silu da spriječi održavanje srpskih izbora na Kosovu, ako ih međunarodna zajednica ne spriječi.

Ta grupacija, koja se zalaže za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, poslala je i-mejl portalu "Balkan Insight" i drugim medijima u kojem navodi da je riješila da se ponovo aktivira kako bi "zaštitila Kosovo od još jedne srpske invazije".

"Centrala Albanske nacionalne armije je na sastanku 17. marta, odlučila da reaktivira sve svoje vojne strukture i da se suprotstavi Srbiji i njenim bandama u Republici Kosovo", navodi se u saopštenju.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu prije nego što počne rat - intervenišite da spriječite balkanski rat", navodi se u saopštenju

ANA je u pismu navela da je prekinula sve aktivnosti kad je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, u nadi da će sjeverni susjed dozvoliti Kosovu da napreduje.

"Ali četiri godine od nezavisnosti, Srbija nije prestala sabotažu Republike Kosovo. Pozivamo međunarodnu zajednicu prije nego što počne rat - intervenišite da spriječite balkanski rat", navodi se u saopštenju.

"Balkan Insight" podsjeća da su vlada Kosova i međunarodna zajednica osudili najavu Srbije da će svoje lokalne izbore zakazane za 6. maj održati i na Kosovu. Kosovska vlada to smatra kršenjem teritorijalnog integriteta i suverenitata zemlje (koju Beograd ne priznaje).

Uniformisani pripadnici grupe ANA povremeno su viđani na Kosovu poslije sukoba 1999. godine i snimljeni kako patroliraju sa oružjem. Grupa je preuzela odgovornost za nekoliko bombaških incidenata na Kosovu od 1999. godine, navodi "Balkan Insight".

Grupaciju ANA, čiji je akronim na albanskom AKSH (Armata Kombetare Shquiptare) za terorističku organizaciju je proglasio bivši šef UNMIK-a, Mihael Štajner.

Policija Kosova je, kako navodi "Balkan Insight", saopštila da je "upoznata sa ovom informacijom" i da se time bavi.

Galerija

Bonus video: