Partizani protiv rehabilitacije Draže Mihailovića

Nakon neslužbenih najava da će biti rehabilitovan četnički vođa iz Drugog svjetskog rata Draža Mihailović, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije 1941. – 1945. (SUBNOR) danas se tome usprotivio
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 17:14h

Sudski postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića započeo je u junu 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a beogradski mediji proteklih dana neslužbeno su izvijestili da će na ročištu koje se očekuje 23. marta, sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića.

Sve što su "časni partizani" učinili u borbi za slobodu, a što ni jedan udžbenik istorije u svijetu do sada nije doveo u pitanje, sada se potiskuje u zapećak, poručuje SUBNOR koji tvrdi da je srbijanska vlast za nekoliko godina "uspjela da rehabilituje svo fašističko kvislinštvo i kolaboraciju s okupatorom u Drugom svjetskom ratu".

U saopštenju koje prenose beogradski mediji, SUBNORA ističe kako najave o rehabilitaciji Mihailovića već nailaze "na osudu u susjedstvu" i da ona ne može biti prihvaćena među saveznicima koji su s jugoslavenskim partizanima "slamali fašistički i hitlerovski teror".

Poziv saveznicima iz II svjetskog rata

Iz te organizacije najavljuju da će zaštitu "istorijske istine o Drugom svjetskom ratu" tražiti od zemalja antihitlerovske koalicije i udruženja veteranskih širom svijeta, od Ujednjenih nacija i Evropske unije a obratiće se i evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Zahtjev za rehabilitaciju podnio je unuk Draže Mihailovića, Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov đed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem. On traži i povratak građanskih prava za Dražu Mihailovića koja su mu istom presudom oduzeta.

U tome su ga podržali Srpska liberalna stranka predvođena akademikom Kostom Čavoškim, profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov i udruženja pripadnika "Jugoslovenske vojske u otadžbini", kao i udruženje žrtava komunističkog režima.

S druge strane, Savez antifašista Srbije i druga srodna udruženja su zatražila da zahtjev za rehabilitaciju bude odbijen jer je, kako su objasnili, Mihailović tokom rata sarađivao sa okupatorom i počinio mnoge zločine.

Dragoljub "Draža" Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u II. svjetskom ratu predvodio četnike. Nakon rata jugoslovenske vlasti su ga osudile na smrt zbog saradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Bonus video: