Vučić: Ne postoji bilo kakav sporazum o promjeni granica sa Kosovom

"To mora da su pisali Tači (Hašim) i Haradinaj (Ramuš), nema tu ni jedne tačke, a kamoli 17", rekao je Vučić
1441 pregleda 1 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne postoji nikav sporazum u 17 tačaka o promjeni granica sa Kosovom.

"Šta da vam kažem na to, što je babi milo, to joj se i snilo", rekao je Vučić novinarima u Trsteniku gdje je u okviru kampanje "Budućnost Srbije" obišao fabriku "PPT Petoletka".

Vučić je istakao da "nema baš ničega", odnosno da ne postoji nikakav sporazum i nikave mape.

"To mora da su pisali Tači (Hašim) i Haradinaj (Ramuš), nema tu ni jedne tačke, a kamoli 17", rekao je Vučić demantujući pisanje njemačkog dnevnika "Frankfurter rundšau" (Frankfurter Rundschau) uz opasku da je ta informacija preuzeta iz prištinskih medija.

Kako je njemački dnevnik objavio, EU i SAD spremne su da prihvate razmjenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest mjeseci kasnije.

"Nedavno je procurio dokument koji sadrži plan podjele Kosova. U 17 tačaka riječ je o povlačenju nove granice između Albanaca i Srba na severu Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije", piše Frankfurter rundšau.

Po tom dokumentu, grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdijevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podijeljeni među stalnim članicama Savjeta bezbjednosti UN.

Bonus video: