Šešelj sjutra ide na operaciju, u srijedu opet u sudnici

Vojislav Šešelj javio je danas porodici, poslije pregleda u bolnici izvan Haškog tribunala u koju je jutros prebačen, da će mu najverovatnije sjutra biti obavljena nova operacija
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 19:35h

Ljekari u bolnici izvan Haškog tribunala, u koju je Šešelj prebačen jutros zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, ustanovili su da je defibrilator, koji mu je ugrađen početkom januara potpuno neispravan, a ne samo jedna elektroda kako su mu saopštili ranije.

Neispravnost je razlog zbog kojeg je u toku noći aparat proizveo šest elektroškova.

Ljekari su najavili da će najvjerovatnije sjutra biti obavljena nova operacija, navodi se u saopštenju SRS.

Saopštenje SRS: "Tribunal želi da spriječi Šešeljevo iznošenje završne riječi"

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj prebačen je danas ponovo u bolnicu van Haškog tribunala, jer mu se tokom noći naglo pogoršalo zdravstveno stanje, saopštio je SRS.

"U toku noći defibrilator koji je ugrađen Šešelju izazvao je šest elektrošokova, kako bi spriječio iznenadnu smrt od ubrzanog srčanog ritma", navodi se u saopštenju radikala.

SRS je ocijenio da Haški tribunal "nastavlja da ugrožava Šešeljev život sa ciljem da izazove smrtni ishod, jer namjerno odugovlači sa rješavanjem problema jedne neispravne elektrode na defibrilatoru".

Kako se navodi, "neophodno je da se obavi još jedna operacija kako bi se neispravna elektroda zamijenila, ali ova intervencija još nije ni najavljena".

"Haški tribunal je spreman na sve kako bi spriječio Šešeljevo izvođenje završne reči koje je najavljeno za početak naredne sedmice, jer je Tužilaštvo potpuno poraženo i nije dokazalo nijednu tačku optužnice", ističe se u saopštenju SRS.

Statusna konferencija odložena bez objašnjenja

U Haškom tribunalu je odložena za danas u 10 časova zakazana statusna konferencija u predžalbenom postupku po jednoj od optužnica protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojslava Šešelja za nepoštovanje suda.

U Haškom tribunalu potvrđeno je da će Šešelj iznijeti svoju završnu riječ, najvjerovatnije, u srijedu naredne sedmice, potvrdila je portparol tribunala Nerma Jelačić.

Šešelj je 31. oktobra prošle godine osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog objelodanjivanja povjerljivih podataka koji se odnose na zaštićene svjedoke u knjizi čiji je autor.

Sudsko vijeće je, donoseći tada presudu, naložilo da Šešelj tu kaznu služi uporedo sa prvom kaznom, izrečenom u julu 2009. godine, takođe za nepoštovanje suda.

On je tada osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog objelodanjivanja podataka o svjedocima kojima su bile odobrene mjere zaštite identiteta.

Treća optužnica proističe iz prvog predmeta, jer Šešelj nije postupio po nalogu vijeća, koje je od njega tražilo da sa svoje internet stranice ukloni materijale koji su izdati kao povjerljivi.

U glavnom postupku, Šešelju se sudi za ratne zločine počinjene na prostoru u Hrvatske, Vojvodine i BiH u periodu od 1991. do 1993. godine. Optuženi će započeti iznošenje završnih riječi u ponedjeljak, 12. marta.

Tužilašto je ove sedmice za lidera radikala zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj riječi da je optuženi kriv po svih devet tačka optužnice.

Bonus video: