PORODIČNA PENZIJA

Odbačena tužba Mirjane Marković

Upravni sud Srbije odbacio je tužbu Mirjane Marković, udovice bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, na rješenje Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u predmetu porodične penzije, saopštio je danas sud
347 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2012. 18:56h

Kako se navodi, Upravni sud je 23. februara donio rješenje kojim je, kao neurednu, odbacio tužbu Mirjane Marković na rješenje Direkcije Republičkog fonda PIO u Beogradu, zbog "ćutanja uprave" u predmetu porodične penzije.

Upravni sud je ocijenio da je tužba neuredna jer Mirjana Marković nije u predviđenom roku, a ni naknadno - do donošenja odluke, postupila po nalogu suda, odnosno nije dostavila uredno punomoćje za zastupanje u tom upravnom sporu, zbog čega je tužba odbačena.

Kako je sredinom prošle godine saopštio Republički fond PIO, u maju 2011. godine utvrđeno je pravo Mirjane Marković na porodičnu penziju, na osnovu staža osiguranja i zarade koje je ostvarivao njen suprug. Rješenjem Fonda PIO od 23. decembra 2004. godine, Mirjani Marković je utvrđeno pravo na starosnu penziju od 3. juna te godine, na osnovu staža osiguranja koji je ostvarila.

Ta penzija isplaćivana joj je do 20. avgusta 2010. godine, kada je obustavljena pošto je utvrđeno da bi iznos porodične penzije bio povoljniji za korisnika.

Mira Marković i Slobodan Milošević

Po zahtjevu Mirjane Marković, Fond PIO je donio rješenje kojim je utvrđeno pravo na porodičnu penziju, počev od avgusta 2010. godine.

Na to rješenje Fonda, Mirjana Marković je uputila žalbu, a kako je tada naveo Zdenko Tomanović - advokat porodice Slobodana Miloševića, iz rješenja Fonda nije bilo jasno koliko je godina staža uračunato Miloševiću.

Galerija