Kineski bi mogao da postane prvi strani jezik u Albaniji

Albanski premijer Sali Beriša predlaže da učenje kineskog bude obavezan predmet u albanskim srednjim školama
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 11:04h

Kineski jezik bi, zbog duge istorije iseljavanja Albanaca, mogao postati drugi strani jezik u Albaniji, prenosi pisanje lista "Neue Zürcher Zeitung" Dojče Vele.

"Albanci su lingvisti. Neki od njih ne poznaju samo idiome njihovih grčkih, italijanskih ili slovenskih susjeda, već takođe govore i njemački, engleski ili francuski. Za to postoje razlozi: Albanski spada u familiju indogermanskih jezika i stranci ga veoma teško uče. Albanski govori svega 7,5 miliona ljudi. Onaj ko govori samo albanski, taj je jezički izolovan.

Albanci, međutim, imaju dugu istoriju iseljavanja tokom koje su dolazili u Zapadnu Evropu i u prekookeanske zemlje.

Da bi tamo bili uspješni morali su da uče jezike tih zemalja. Pored toga, u Albaniji se mogu sresti ljudi, koji doslovno tvrde da su njihov italijanski naučili pored televizora. Čak i u vrijeme komunizma tamo su se mogle gledati italijanske televizijske emisije", navodi list.

Ko je za vrijeme diktature Envera Hodže htio da napreduje, piše list, taj je morao da nauči ruski i to u svakom slučaju u periodu od 1950. do 1960. godine.

Kada je 1948. došlo do raskola između Staljina i Tita, partija Envera Hodže se stavila na stranu Moskve zbog čega je nagrađena ekonomskom pomoći tadašnjeg Sovjetskog saveza. Međutim, deset godina kasnije, nezadovoljan zbog slabog razvoja teške industrije, Hodža je promijenio mentora. Tirana je tada svoju spoljnu politiku usmjerila ka Pekingu.

Albanija je 1971. predložila rezoluciju UN-a broj 2758, prema kojoj je Narodna Republika Kina – na štetu Tajvana – proglašena za jedinog legitimnog kineskog predstavnika u svjetskoj organizaciji.

Prošlo je dosta vremena od tada. Međutim, albansko-kineski odnosi su i danas veoma dobri. Albanski premijer Sali Beriša predlaže da učenje kineskog bude obavezan predmet u albanskim srednjim školama.

Kineska ambasada je pozitivno reagovala na Berišin predlog. Ipak, nastavnici nisu baš oduševljeni.

Albanski list "Shekulli" citira jednu Albanku – sinologa koja kaže: "Ko želi da predaje kineski – bez obzira na jezički talenat – taj mora da uči ovaj jezik šest godina", piše, pored ostalog, list "Neue Zürcher Zeitung".

Bonus video: