"Ime Makedonije ključno za datum"

Neformalni dijalog između Makedonije i EU, koji treba da počne 15. marta, nije zamjena za pregovore nego most za njihov početak, kaže Štefan File
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.03.2012. 20:04h

Neformalni dijalog između Makedonije i EU, koji treba da počne 15. marta, nije zamjena za pregovore nego most za njihov početak, kaže Štefan File.

Ovaj nivo dijaloga obuhvatiće i poglavlja koja se uobičajeno, prema praksi EU, otvaraju nakon početka pregovora, kazao je File tokom debate "Da napravimo uspješnom 2012. godinu", u organizaciji izvještača Evropskog parlamenta za Makedoniju Ričarda Hauita, prenose makedonski mediji.

"Ipak, ključno pitanje ostaje ime, problem koji treba rešite najhitnije", istakao je File i pozdravio nedavni susret premijera Makedonije i Grčke, Nikole Gruevskog i Lukas Papadimosa, koji je okarakterisao kao obnavljanje dijaloga između te dvije držve.

Učestvujući u debati, europoslanik iz Bugarske Stanislav Ilčev je, govoreći oko spora dvije zemlje oko imena, rekao da ustavno ime Makedonije ne smije biti apsolutni razlog za blokadu ulaska Makedonije u Uniju, i da Makedoniji treba omogućiti rješavanje spora sa Grčkom po primjeru Hrvatske i Slovenije.

A to bi značilo paraleni početak pregovora i rješavanje bilateralnog spora, kazao je on.

Evroposlanica Monika Makovej je istakla važnost presude Međunarodnog suda pravde, u kojem je Grčka etiketirana kao prekršilac sporazuma sa Makedonijom time što je na samitu NATO-a u Bukureštu 2008. stavila veto na prijem te zemlje u Alijansu.

Ona je zatražila da se Makedoniji u najskorije vrijeme odredi datum za početak pregovora sa EU.

Makedonija će 15. marta započeti neformalni suštinski dijalog na visokom nivou sa EU, u kojem će prvo biti otvorena pitanja iz poglavlja 23 i 24 koja se odnose na unutrašnje poslove, sudstvo, medije i izbore.

Timove Makedonije i EU na tom sastanku u Skoplju predvodiće premijer Nikola Gruevski i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Makedonija je status kandidata za članstvo u EU dobila 15. decembra 2005. godine, ali pregovori još nisu počeli zbog problema sa Grčkom u vezi sa imenom.

Bonus video: