Fič: Hrvatska održala kreditni rejting

Potrebni podsticaj privredi daće vladin plan mjera štednje, odnosno rezanje 3,4 milijarde kuna (448 miliona eura) u budžetu za 2012. godinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 17:46h

Kreditni rejting Hrvatske i dalje je BBB -, potvrdila je rejting agencija ''Fič'', iako s negativnim izgledima, a sad se čekaju procjene agencija Mudis i Standard & Purs.

Hrvatski mediji prenose izjave iz ''Fiča'' da Hrvatsku i dalje čeka velik posao prije nego što bude moguće govoriti o privrednom oporavku, da je nova vlada povukla neke dobre korake, ali da prave reforme tek predstoje.

Fiskalna konsolidacija i strukturne reforme biće nužne da podstaknu ekonomski rast i stabilizuju javne finansije, ali nezanemariv deficit hrvatskog državnog budžeta, relativno visok javni i spoljni dug i otežano spoljno finansiranje znače da je hrvatski kreditni rejting i dalje izložen riziku, ističu u toj agenciji.

Nakon nedavne posjete Hrvatskoj, analitičari agencije ''Fič'' su pohvalili fiskalne rezove vlade Zorana Milanovića istovremeno izrazivši zabrinutost zbog brojnih ''uskih grla'' od kojih i dalje pati hrvatska ekonomija. Glavni naglasak stavili su na potrebu reforme tržišta rada.

Potrebni podsticaj privredi daće vladin plan mjera štednje, odnosno rezanje 3,4 milijarde kuna (448 miliona eura) u budžetu za 2012. godinu.

Deficit bi trebalo pasti na 3,8 odsto BDP-a, a već dogodine bi Hrvatski deficit mogao pasti ispod evropskih tri odsto, smatraju u ''Fiču''.

Problem bi mogla predstavljati prihodovna strana budžeta, zbog čega ''Fič'' očekuje da bi već u julu moglo doći do rebalansa budžeta.

Bonus video: