I EU i Kosovo i Rusi

Nikolić: Ako je uslov ulaska u EU priznanje Kosova - odbacujemo pregovore

"Treba pošteno reći da Srbija sad teško da može upravljati Prištinom", kazao je Nikolić
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 13:28h

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu moskovskom dnevniku "Izvestija" da se zalaže za ulazak Srbije u EU, ali uz razvijanje odnosa sa Rusijom.

"Zalažem se, s jedne strane, za članstvo Srbije u EU, ali u isto vrijeme namjeravam kao političar da učinim sve kako bih razvijao odnose s Rusijom. Želimo rekonstrukciju države na pravnom polju u skladu sa standardima EU. I paralelno s tim, uvjeren sam u neophodnost produbljivanja kontakata s Rusijom", kazao je Nikolić.

Moskovski list, koji intervju objavljuje pod naslovom "Želimo da Srbija bude oslonac Rusije u EU", piše da bi Nikolićeva SNS mogla da pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Lider SNS je davni i dosljedni pristalica zbližavanja (Srbije) s Rusijom i njegova pobjeda na izborima najverovatnije će otvoriti novu etapu u rusko-srpskim odnosima", piše "Izvestija" i dodaje da je riječ prije svega o izgradnji gasovoda "Južni tok".

Moskovski list, u intervjuu pod naslovom "Želimo da Srbija bude oslonac Rusije u EU", piše da bi Nikolićeva SNS mogla da pobijedi na predstojećim izborima u Srbiji

Nikolić se u intervjuu moskovskom listu založio i za traženje kompromisa u pregovorima s Prištinom.

"Treba pošteno reći da Srbija sad teško da može da upravlja Prištinom. Ali i Priština ne može da rukovodi događajima u Kosovskoj Mitrovici.

Zato treba tražiti kompromise, mada smo se posljednjih godina veoma udaljili od realne mogućnosti da rješavamo kosovske probleme", kazao je Nikolić.

Na pitanje na koje je kompromise spreman kako bi se riješio kosovski problem, a uzimajući u obzir odluku o dodjeljivanju Srbiji statusa kandidata za ulazak u EU, on je odgovorio da je "za sada spreman da kaže na koje kompromise (SNS) nije spreman da ide".

"Imamo jedan veoma oštar zahtjev - ako je uslov za ulazak u EU naše odbacivanje Kosova, mi ćemo istog momenta obustaviti sve pregovore.

Srbi su vjerom, istorijom, kulturom povezani sa Rusijom, i u najtežim momentima mi svejedno gledamo na Moskvu", kazao je lider SNS-a.

"Još jednom hoću da naglasim da želimo da budemo članica EU, ali ne ulazeći u NATO i ne odričući se Kosova", dodao je Nikolić.

Galerija