burne reakcije

Predlog premijera Albanije: Za državljanstvo 100.000 eura

Sličan plan naišao je na oštre kritike 2010. u Crnoj Gori, kada je svrgnutom tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri dodijeljeno državljanstvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 22:20h

Predlog premijera Saljija Beriše da se dodijeli državljanstvo strancima koji ulože najmanje 100.000 eura u Albaniju izazvao je kontroverzu među onima koji strahuju da bi ta promjena od zemlje stvorila utočište za teroriste i kriminalce.

Beriša je zatražio izmjenu zakona o državljanstvu, a predloženi amandmani bi, kako je rekao, omogućili da se ono dodijeli strancima albanskog porijekla i onima koji investiraju 100.000 eura u Albaniju, objavio je SETimes.

Protivnici plana tvrde da će predlog premijera samo popraviti njegove političke izglede.

„Beriša, koji je rodom iz grada u blizini granice s Kosovom, održava posebne odnose s Kosovarima i ima (njihovu) snažnu podršku za izmjenu zakona o državljanstvu“, izjavio je za SETimes Fatlum Sadiku, politički komentator za različite kosovske medije. „Ako to uključuje pravo glasa, to će povećati podršku Beriši na sljedećim izborima“.

Poslanik Socijalističke stranke Ilir Đoni smatra da će predlog biti blokiran u parlamentu.

Protivnici plana tvrde da će predlog premijera samo popraviti njegove političke izglede

„Iznos od 100.000 eura, koji je naveo premijer, relativno je mala suma novca za neku terorističku organizaciju, koja bi mogla koristiti ovu teritoriju, njene mogućnosti i prostor, što bi njenim članovima omogućilo da uzmu albansko državljanstvo“, rekao je Đoni za jednu albansku televiziju.

„To što Salji Beriša radi Albaniji je bez presedana"

Socijalistički poslanik Erion Brace je ocijenio da bi dodjeljivanje državljanstva na osnovu investicija naškodilo Albaniji.

„To što Salji Beriša radi Albaniji je bez presedana – za novac, za još koji glas 2013“, kazao je Brace za albanski list „Šekuli“.

Beriša smatra da će promjena zakona o državljanstvu privući nove mogućnosti investiranja u Albaniju

Građanska organizacija Savez crveno-crno podržava dodjeljivanje državljanstva onima koji su albanskog porijekla, ali se protivi davanju državljanstva na osnovu ulaganja. Tvrde i da bi trebalo da bude odbijeno državljanstvo onima koji imaju dosije o kriminalnim aktivnostima.

Sličan plan naišao je na oštre kritike 2010. u Crnoj Gori, kada je svrgnutom tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri dodijeljeno državljanstvo uprkos pokrenutim tužbama za korupciju sa kojima se suočavao u svojoj zemlji.

Beriša smatra da će promjena zakona o državljanstvu privući nove mogućnosti investiranja u Albaniju.

Podrška Kosovara

Javnost, međutim, podržava predlog albanskog premijera.

Edona Hot, 20-godišnja studentkinja iz Prištine, je kazala da će aplicirati za albansko državljanstvo ako novi zakon stupi na snagu.

„Zaista sam sretna, zato što ću moći slobodnije da se krećem, jer kosovski pasoš ne nudi veliku slobodu kretanja“, rekla je Hoti za SETimes.

Artan Mačastena, albanski student sa Kosova, smatra da imati državljanstvo za njega ne znači samo slobodnije kretanje.

„Konačno bih imao pasoš u kome je jasno naznačeno da sam Albanac. To ne znači da ću imati veće mogućnosti da putujem vani, već ima veze i sa mojom nacionalnošću“, rekao je Mačastena.