Kalinić traži izuzeće sudije, odloženo ročište

Kalinić i Simović osuđeni su na po 40 godina zatvora zbog brojnih zločina zemunskog klana – 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 13:06h

Član zemunskog klana Sretko Kalinić zatražio je izuzeće sudije Specijalnog suda Velimira Lazovića, pa je zbog toga odloženo pripremno ročište na ponovljenom suđenju Kaliniću i Milošu Simoviću za zločine zemunskog klana.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević rekla je novinarima ispred suda da Kalinić nije iznio precizne razloge zbog kojih zahtijeva izuzeće Lazovića i da mu je zato za obrazloženje zahtjeva ostavljen rok od tri dana, kada bi trebalo da bude određen novi termin za pripremno ročište.

Maja Kovačević rekla je da je pripremno ročište zatvoreno za javnost i da se održava pred predsjedavajućim sudskog veća, u ovom slučaju sudijom Velimirom Lazovićem.

Zastupnica Miloša Simovića, advokatica Radmila Bjeletić, upitana da li Simovićeva odbrana razmatra mogućnost sklapanja sporazuma o priznanju krivice odgovorila je da se "o tome za sada ne bi izjašnjavala".

Kalinić je 7. februara sa Željkom Milovanovićem, optuženim za ubistvo vlasnika zagrebačkog Nacionala Ive Pukanića, pokušao bjekstvo iz ćelije u zgradi Specijalnog suda i danas se prvi put pojavio pred sudom od tog događaja.

Kalinić i Simović osuđeni su na po 40 godina zatvora zbog brojnih zločina zemunskog klana – 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada, a ponovljeno suđenje im je omogućeno jer su osuđeni u odsustvu.

Oni su poslije sedmogodišnjeg bjekstva i zajedničkog skrivanja uhapšeni u junu 2010. poslije međusobnog obračuna u Zagrebu, u kojem je Simović hicima iz pištolja teško ranio Kalinića.

Simović i Kalinić osuđeni su i na po 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Njih dvojica su optuženi i da su sa Lukom Bojovićem učestvovali u tri ubistva i dva pokušaja ubistva i to suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 6. marta.

Bonus video: