Afera s mejlovima: Potpredsjednica Vlade Hrvatske podnijela ostavku

"Nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. Ali percepcija je takva kakva je. Ona je rezultirala da koalicioni partneri HDZ premijeru i Vladi iskazuju nezadovljstvo. Zato dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi ili HDZ", rekla je Martina Dalić
101 pregleda 0 komentar(a)
Martina Dalić, Foto: Betaphoto/HINA
Martina Dalić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 14.05.2018. 21:26h

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić podnijela je danas ostavku na tu funkciju, objavio je premijer Andrej Plenković.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s odlazećom ministarkom rekao da su odluku o njenoj ostavci donijeli zajedno.

"Martina Dalić podnijela je ostavku koju sam prihvatio", naglasio je premijer.

Jedna od najbližih saradnika premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) našla se na udaru kritika opozicije, ali i pojedinih stranaka vladajuće koalicije, pošto je portal Indeks objavio njenu privatnu elektronsku komunikaciju s vlasnicima brokerskih kuća, pravnicima i konsultantima o pisanju "lex Agrokora".

Neki od učesnika neformalne prepiske kasnije su bili uključeni i u njegovo sprovođenje, odnosno u proces vanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu.

Plenković je danas na konferenciji za novinare rekao da je Martina Dalić dala veliki doprinos ne samo privredi, već i rješavanju krize u Agrokoru. On je podsjetio na okolnosti u kojima je donijet zakon o Agrokoru, koji je omogućio uvođenje vanredne uprave u posrnuli koncern u vlasništvu Ivice Todorića.

Premijer je rekao da je u takvim okolnostima Martina Dalić konsultovala ljude koji su o toj temi mogli da pomognu i to sve u veoma kratkom roku.

"Ono što mi je žao što u tom procesu nije bilo malo više vremena i transparentnosti pa bismo izbjegli ove male sene koje bacaju mrlju na izrazito uspešan proces sprječavanja prelivanja krize u Agrokoru na ostatak privrede i finansijski sistem", istakao je premijer i rekao da mu je žao što Martina Dalić napušta vladu.

Odlazeća ministarka rekla je da je podnijela neopozivu ostavku u dogovoru s premijerom.

"Nisam učinila ništa krivo, nemoralno ili nezakonito. Ali percepcija je takva kakva je. Ona je rezultirala da koalicioni partneri HDZ premijeru i Vladi iskazuju nezadovljstvo. Zato dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, Vladi ili HDZ", rekla je Martina Dalić.

Ona je podsjetila da je u vrijeme krize u Agrokoru dobila politički zadatak da nađe rješenje da se taj problem ne prelije na cjelokupnu ekonomiju i podsjetila da je taj zadatak bio dogovor tadašnje većine koju su činili HDZ i Most.

"Velika je sreća svih strastvenih kritičara da ih nije dopao ovaj zadatak", dodala je Dalić.

Ona je naglasila da je Agrokor pred nagodbom i da očekuje da će ona biti podignuta u zadatom roku.

Dalić je rekla i da očekuje da bude istraženo ko je tačno objavio fragmente njene mejl komunikacije, jer je to krivično djelo.

Premijer Plenković u početku afere čvrsto je stajao uz potpredsjednicu, ali je u nedelju rekao da će se sve rasvijetliti do kraja i da će tražiti odgovornost ukoliko nešto nije bilo dobro.

Zbog afere s mejlovima u petak je održan i sastanak vladajuće koalicije.

Bonus video: