Pokrenut postupak za utvrđivanje smrti Draže Mihailovića

Po isteku roka od 30 dana sud bi trebalo da utvrdi sve okolnosti slučaja i donese rješenje kojim bi Mihailović mogao da bude proglašen mrtvim
275 pregleda 0 komentar(a)
Draža Mihailović, Foto: Rts.rs
Draža Mihailović, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 24.02.2012. 15:59h

Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je postupak za utvrđivanje smrti komandanta Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba-Draže Mihailovića, izjavila je Tanjugu portparol suda Gordana Vuković.

"Postupak je pokrenut na predlog udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i Srpske liberalne stranke koji su predlagači i njegove rehabilitacije, za koju se postupak vodi pred Višim sudom u Beogradu, jer nema pisanih tragova i dokaza da je Mihailović mrtav, odnosno strijeljan", prenosi RTS.

Bez tog dokaza, Viši sud ne može da odluči o zahtjevu za njegovu rehabilitaciju, odnosno da poništi presudu od 15. jula 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem, pošto nema zvaničnih podataka o tome gdje je i kada pogubljen i sahranjen.

Za mrtvu se može proglasiti i osoba koja je nestala u brodolomu, saobraćajnoj nesreći, požaru, poplavi, zemljotresu, a o čijem životu nije bilo nikakvih vijesti šest mjeseci

Od udruženja koja su podnijela predlog sud je zatražio da uplate novac za objavljivanje oglasa sa pozivom da se jave sudu svi koji znaju nešto o njegovoj smrti, dodala je Vukovićeva.

Pošto se obave navedene radnje, sud će u skladu sa procedurom, na oglasnoj tabli suda, u Službenom glasniku, kao i u mjestu Mihailovićevog posljednjeg prebivališta, objaviti oglas u kome će navesti sve poznate okolnosti i pozvati sve koji znaju nešto o njegovoj smrti da mu se jave.

Po isteku roka od 30 dana sud bi trebalo da utvrdi sve okolnosti slučaja i donese rješenje kojim bi Mihailović mogao da bude proglašen mrtvim.

Shodno Zakonu o vanparničnom postupku, za mrtvog se može proglasiti osoba o čijem životu nije bilo nikakvih vijesti u posljednjih pet godina, a od čijeg rođenja je prošlo više od 70 godina.

Za mrtvu se može proglasiti i osoba koja je nestala u brodolomu, saobraćajnoj nesreći, požaru, poplavi, zemljotresu, a o čijem životu nije bilo nikakvih vijesti šest mjeseci.

Osobe koje su nestale u toku rata, a o čijem se životu ništa nije znalo godinu dana otkako su prestala ratna dejstva, takođe se mogu proglasiti za umrle.

Tokom postupka za rehabilitaciju, koji traje više od godinu dana, ni predlagači rehabilitacije niti sud nisu uspeli da pribave dokaz o Mihailovićevoj smrti od Bezbjednosno-informativne agencije, Istorijskog arhiva i matičara opštine Ivanjica, u kojoj je Mihailović rođen.

Jedini trag o Mihajlovićevoj smrti izvještaj lista Borba

Državna komisija utvrdila je da je Mihajlović ubijen na Adi Ciganliji, ali se sumnja da su njegove kosti kasnije prenijete u sekundarnu grobnicu, najvjerovatnije na Ratno ostrvo

Državna komisija za tajne grobnice strijeljanih poslije Drugog svjetskog rata utvrdila je da je Mihailović strijeljan na Adi Ciganliji 17. jula 1946. godine.

Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt strijeljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtjevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, koji nije prisustvovao nijednom održanom ročištu.

Zahtjevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava.

Mihailović je, dva dana po donošenju presude, 17. jula 1946. godine strijeljan, kao državni neprijatelj broj jedan.

Državna komisija utvrdila je da je Mihajlović ubijen na Adi Ciganliji, ali se sumnja da su njegove kosti kasnije prenijete u sekundarnu grobnicu, najvjerovatnije na Ratno ostrvo, kako bi se onemogućilo da ikada budu pronađene.

Bonus video: