Novinarka: Radončić prijetio da će objaviti da sam prostitutka

Vučetićka Radončića kontaktirala povodom navoda u medijima da je on poslovni partner i jatak Nasera Keljmendija
171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 17:11h

Bosanski biznismen i političar Fahrudin Radončić, vlasnik "Dnevnog Avaza" i mogući kupac "Pobjede", optužen je da je prijetio novinarki BHT-a Svjetlani Vučetić objavljivanjem kompromitujućeg sadržaja u svojim novinama.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima je uputila najoštriji protest Radončiću zbog prijetnji Vučetić, upućenih u nedjelju 19. februara tokom telefonskog ugovaranja intervjua.

Radio Sarajevo prenosi da je Radončić uslovio davanje intervjua novinarki Vučetić prethodnim snimanjem izjava od drugih sagovornika.

On je zaprijetio kako će o njoj objaviti tekstove kompromitujućeg sadržaja u svojim novinama Dnevnom avazu i Expressu, saopštilo je UO Udruženja BH novinari.

Radončićevo ponašanje predstavlja najgrublji atak na novinarske slobode i pravo novinara da sami kreiraju medijske sadržaje

"Radončićevo ponašanje predstavlja najgrublji atak na novinarske slobode i pravo novinara da sami kreiraju medijske sadržaje u skladu sa standardima novinarske profesije.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da lider jedne političke partije ucjenjue novinarku objavljivanjem navodih kompromitujućih fotografija i tekstova o njoj u novini čiji je vlasnik“, navodi se u saopštenju.

"Objaviću da ste prostitutka pa vidite kako ćete se oprati"

Vučetić je za Radio Sarajevo rekla da nema snimljen razgovor sa Radončićem jer za to nije tražila odobrenje.

Ona je u dokumentu u kom je iznijela svoje viđenje događaja navela kako je Radončića kontaktirala povodom navoda u medijima da je on poslovni partner i jatak Nasera Keljmendija, te da je prisustvovao sastanku na kojem je dogovoreno ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Radončić je kako kaže Vučetić rekao da je za likvidaciju Delalića djelimično odgovoran Bakir Izetbegović.

Vučetić je, kako kaže, nakon toga stupila u kontakt sa portparolkom Radončića kojoj nije htjela da kaže da li je razgovarala sa Izetbegovićem.

Nakon toga ju je pozvao Radončić koga je takođe zanimalo da li je Izetbegović već dao izjavu, pa je nakon što je saznao da nije, rekao da odbija da učestvuje u „prilogu koji okuplja ljude iz mafijaškog okruženja poput Šejle Jugo Turković“.

Radio Sarajevo prenosi da će Radončić preko svojih advokata podnijeti protiv Vučetićke tužbu za klevetu.

"U Expressu ću objaviti da ste Vi Svjetlana prostituka i da vodite javnu kuću, pa vidite kako ćete se onda oprati. Kada vi mene stavljate u kontekst, upotrebljavajući BHT kao javni servis, u mafijaški kontekst, onda i ja to mogu učiniti“, zaprijetio je Radončić, kaže Vučetić.

Radio Sarajevo prenosi da će Radončić preko svojih advokata podnijeti protiv Vučetićke tužbu za klevetu.

U stranci tvrde da je Vučetićka Radončića lično pozvala na njegov privatni broj, te da joj je on potpuno civilizovano uzvratio poziv koji ona sada pokušava da lažno predstavi.

Radončić je decembru ponudio euro za kupovinu većinskih državnih akcija "Pobjede" i 2,1 milion eura da investira u štampariju i informacionu tehnologiju u trogodišnjem periodu.

Galerija

Bonus video: