U lavini nestalo 9 članova porodice, djevojčicu spasio mobilni

Lavina snijega visine 10 i širine 500 metara oštetila je 12 kuća u selu Restelica, ali su samo dvije u to vrijeme bile naseljene
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 19:35h

Devet članova porodice Reka izgubilo je život kada je sniježna lavina pogodila selo Restelica na jugu Kosova, javili su zvaničnici, čime je više od 500 osoba stradalo u talasu hladnoće koji je u protekle dvije nedjelje zahvatio Evropu.

Temperature su padale i na minus 40 stepeni Celzijusa u nekim djelovima kontinenta, a hladno vrijeme moglo bi da potraje i do kraja mjeseca, rekli su meteorolozi agenciji Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske saopštilo je da je u toj zemlji samo u protekla 24 sata život izgubilo 20 ljudi, čime je broj preminulih premašio 100. Portparolka ministarstva je navela da su oni preminuli usljed smrzavanja, trovanja ugljen-dioksidom ili su život izgubili u požarima koje su izazvali neispravni aparati za grijanje.

Lavina snijega visine 10 i širine 500 metara oštetila je 12 kuća u selu Restelica, ali su samo dvije u to vrijeme bile naseljene.

Napori spasilačkih timova su trajali do duboko u noć u udaljenom planinskom selu blizu granice sa Makedonijom i Albanijom. Mehanizacija zbog nepristupačnog terena i velike količine snijega ne može prići, te se mjesto nesreće raščišćava lopatama i priručnim sredstvima.

Dvojica braće i članovi njihovih porodica pronađeni su mrtvi nakon što je u subotu lavina pogodila selo Restelica, kazao je jedan lokalni zvaničnik.

„Veća tragedija nije zadesila ovaj region“, kazao je Behar Ramadani. Na Kosovu je danas dan žalosti zbog smrti članova porodice Reka.

Jedna osoba se vodi kao nestala, kazao je Ibrahim Šala, portparol Kosovskih snaga bezbjednosti, dok je nekoliko sati nakon lavine iz snijega izvučena jedna djevojčica.

Petogodišnjakinja je pronađena ispod 10 metara snijega, nakon što su činovnici čuli njen glas i zvuk mobilnog telefona, kazao je jedan zvaničnik.

„Najvjerovatnije ju je spaslo sijeno, jer je bilo oko nje. Dobro je, ima male promrzline na rukama i nogama,“ kazao je Zećir Osmani, ljekar iz Restelice. Ona se sada oporavlja u bolnici u Prizrenu, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

Kosovska vlada je naredila da škole budu zatvorene još jednu sedmicu, a očekuju se i nove padavine snijega. Policija je saopštila da je veliki broj nenaseljenih oblasti u potpunosti odsječeno.

U Srbiji, gdje je prošle nedjelje proglašeno vanredno stanje, a do sada je život izgubilo 29 osoba. Ekonomisti prognoziraju da bi šteta od hladnog vremena mogla koštati zemlju više od 500 miliona eura.

Više od 2.000 preduzeća zatvoreno je da bi se od kolapsa spasio elektroenergetski sistem Srbije, koji se nalazi u problemima zbog velikih količina leda.

Vlada je naredila zatvaranje svih škola do 20. februara.

Lučke vlasti su zabranile plovidbu na svim plovnim putevima na Dunavu, Tisi i Savi, zbog velike količine leda.

Bonus video: