Lopatu nisu vidjeli: U sarajevskom elitnom naselju nema snijega

Novinarska ekipa "TV1" bila je u sarajevskom elitnom naselju Poljine, gdje je veći dio puta dobro očišćen i prolaz do vikendica i vila političara i bznismena je slobodan
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 11:20h

Bosna i Hercegovina je već danima u snijegu i ledu.

Jablaničko jezero prekriveno je snijegom i ledom, jer je i prije velikih minusa na mjestu jezera na području Konjica ostalo veliko polje, zbog ispuštanja vode na brani Hidroelektrane Jablanica. Zaledilo je i Boračko jezero, što se, kako kaže sagovornik portala Sarajevo-X, dešava možda jednom u 20 godina.

Ovih dana je zaledilo i korito rijeke Neretve u Konjicu. Niko od starijih osoba ne pamti da su Neretvom prolazile sante leda kao ove zime i da površina Neretve može da zaledi.

Visina snijega u BiH se mjerila metrima. U Sarajevu su proteklih dana u snijegu zaglavljeni bili i tramvaji, a pojedini građani su bili prinuđeni da prespavaju u vozilima gradskog prevoza, jer su ulice bile blokirane.

Sarajevo ovih dana

Snijeg je padao i u cijeloj državi poremetio redovan život. Ipak, u BiH ima mjesta u kojima, iako su planinska, prilaz danima nije blokiran. Ta mjesta su rijetka i tamo svoje vile i vikendice imaju bosanskohercegovački biznismeni i političari.

Novinarska ekipa "TV1" bila je juče u sarajevskom elitnom naselju Poljine. Na snimku se vidi da je veći dio puta u tom naselju dobro očišćen i prolaz do vikendica i vila je slobodan, za razliku od drugih padinskih prolaza širom BiH, na kojima žive obični smrtnici. Dok građani danima žive sa snijegom i ledom i muku muče sa strujom, dok helikopteri spašavaju promrzle i oboljele, na Poljinama je sasvim druga slika.

"Stanovnici Poljina su bili izuzetno vrijedni. Hvale vrijedni", kažu novinari.

"Prstom nisu pomakli, lopate nisu vidjeli. Kod njih snijega, nekim čudom, na cesti nema".

Novinari TV1 su se bez većih problema probili do vile predsjednika SDP-a i budućeg ministra spoljnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije. Iako je očigledno da on danima nije dolazio u vilu, ulica do nje je, kaže novinar, dobro očišćena.

Galerija

Bonus video: