Pet čuvara uhapšeno zbog pokušaja bjekstva Kalinića i Milovanovića

Bivši pripadnici zemunskog klana pokušali su jutros oko pola šest da pobjegnu iz pritvorske jedinice Specijalnog suda
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 21:13h

Pet pripadnika službe obezbjeđenja uhapšeno je večeras zbog sumnje da su odgovorni za pokušaj bjekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića, izjavio je večeras direktor srpske Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo omogućavanje bjekstva pritvorenom licu, za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Uhapšeni su Ninoslav Strahinjić, Dragiša Grković, Srđan Danić, Nenad Mitrović i Tomislav Lalović.

Bivši pripadnici zemunskog klana Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali su jutros oko pola šest da pobjegnu iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu.

Kalinić i Milovanović svukli su zatvorsku uniformu sa čuvara, koga su savladali nakon što su razvalili vrata ćelija. Uniformu je potom obukao jedan od dvojice bjegunaca i u njoj, kroz prozor, na kome su razvalili rešetke, iskočio u dvorište, gdje su i Kalinića i Milovanovića zaustavili pripadnici Žandarmerije.

Objavljen je i snimak sa sigurnosnih kamera gdje se vidi kako bjegunci oblače svoje jakne, otvaraju vrata ćelija i kreću se prema kraju hodniku.

Svi radnici službe obezbjeđenja koji su radili u bloku gdje su Kalinić i Milovanović bili smješteni su suspendovani i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog djela.

Ponovljeno suđenje Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih djela koja su izvršili kao pripadnici "zemunskog klana" zakazano je za 27. februar pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Simović i Kalinić u odsustvu su pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora

Simović i Kalinić u odsustvu su pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora. Poslije sedam i po godina bjekstva uhapšeni su u junu 2010. a sud im je na njihov zahtjev dozvolio obnovu postupka.

Željko Milovanović i Sretko Kalinić imaju debeo kriminalni dosije, a u Srbiji im se sudi po više različitih osnova.

Galerija

Bonus video: