Josipović: Bivši predsjednik ne bi trebalo da ima kancelariju

"Postojanje kancelarije zavisi od toga očekujemo li od bivšeg predsjednika nešto, jer ako ne očekujemo, onda mu ne treba ni kancelarija", rekao je Josipović
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 14:38h

Kabinet, sekretarica, vozači, obezbjeđenje i pravo na predsjedničku penziju posvađali su aktuelnog i bivšeg predsjednika Hrvatske - Iva Josipovića i Stjepana Mesića.

Njih dvojica, naime, imaju oprečne stavove oko toga da li bivši predsjednik države treba da ima kabinet koji se finansira iz državnog budžeta.

Sve je počelo kada je Josipović izjavio da bi u situaciji kad Hrvatska ima preko 300.000 nezaposlenih zbog štednje bilo dobro da se Mesićeva kancelarija ukine.

Prema Josipoviću, ni ustav ni propisi ne uređuju koji su zadaci bivšeg predsjednika, pa su Mesićeve aktivnosti zapravo privatne

"Bivši predsjednik ne bi trebalo da ima kancelariju, a meni lično nakon kraja mandata neće trebati kancelarija, već se vraćam na fakultet", rekao je Josipović, koji osim toga što je profesor na fakultetu, bavi se i komponovanjem.

"Postojanje kancelarije zavisi od toga očekujemo li od bivšeg predsjednika nešto, jer ako ne očekujemo, onda mu ne treba ni kancelarija", rekao je Josipović i naglasio da bivši predsjednik ne treba da ima kancelariju, naročito ne doživotno.

Mesić je uzvratio da "biti na čelu države nije samo čast i odgovornost, već i obaveza koja traje i nakon kraja mandata" i poručio Josipoviću da se nada da će i on to shvatiti.

Josipović je poziv na ukidanje kancelarije sveo na lični nivo, rekao je Mesić i dodao da bi država koja bi se odrekla usluga bivšeg predsjednika u ulozi političkog i ekonomskog lobiste, "najblaže rečeno bila kratkovida". On je dodao i da će Josipović, kad dođe vrijeme, uzeti predsjedničku penziju.

Mesić je izjavio da bi država koja bi se odrekla usluga bivšeg predsjednika u ulozi političkog i ekonomskog lobiste "najblaže rečeno bila kratkovida"

Prema Josipoviću, ni ustav ni propisi ne uređuju koji su zadaci bivšeg predsjednika, pa su Mesićeve aktivnosti zapravo privatne. Poručio je i da neće uzeti predsjedničku penziju jer ona ni po sadašnjim propisima nije obaveza, nego je pravo koje on, kako je naglasio, neće iskoristiti.

Rekavši da cijeni Mesića kao istaknutog političara, ali da ga razočaravaju njegove izjave, Josipović je ocijenio i da Mesićeve aktivnosti predstavljaju sliku jednog dijela političke scene u Hrvatskoj.

"Trebalo bi predvidjeti i mehanizam usklađivanja stavova s onima koji su na izborima dobili legitimitet da vode državu jer tada vjerovatno ne bi bilo, uz sve one dobre stvari koje je Mesić radio, i onih koje nisu bile u interesu Hrvatske kao što je podrška bivšem libijskom vođi Moameru Gadafiju", rekao je Josipović.

Galerija

Bonus video: