Albanci spriječili da izgori još jedna crkva u Makedoniji

Policija je saopštila da su nepoznate osobe sinoć zapalile daske naslonjene na zid crkve
54 pregleda 0 komentar(a)
Makedonija međuetničke tenzije, Foto: Kanal5.com.mk
Makedonija međuetničke tenzije, Foto: Kanal5.com.mk
Ažurirano: 01.02.2012. 10:58h

Žitelji tetovskog sela Mala Rečica, većinom Albanci, brzim reagovanjem su spriječili da u požaru nastrada crkva Sveti Đorđe.

Policija je saopštila da su nepoznate osobe sinoć zapalile daske naslonjene na zid crkve, ali lokalno stanovništvo uglavnom albansko, primijetilo je vatru i uspjelo da je ugasi.

Policija traga za počiniocima, kao i za onim koji su u ponedjeljak podmetnuli požar u crkvi u selu Labunište, u okolini Stuge u jugozapadnom dijelu zemlje, naselejnom muslimanima.

Posljednjih dana tenzije su porasle nakon što je albansko stanovništvo počelo proteste zbog uvrede njihove vjere na nedavno održanom tradicionalnom karnevalu u selu Vevčani održanom 13. i 14. januara, gdje je jedna od maski ismijavala Kuran.

Proteklog vikenda albansko stanovništvo predvođeno Muftijstvom iz Struge održalo je proteste na kojima je pozvalo na revanšizam zbog uvrede islamske vjere.

Protekle noći su u selu Oktisi nepoznati počinioci oskvrnavili četiri metra visok krst na crvki, a zatim na zidu sprejom ispisali Smrt Kaurima.

Na smirivanje strasti pozivaju sve političke stranke, a poglavari Makedonske pravoslavne crkve i Islamske vjerske zajednice su na sastanku s predsjednikom Đorđom Ivanovim zaključili da svaki incident koji narušava mir i vjersku toleranciju mora biti osuđen.

Bonus video: