Američki Kongres sprema pitanja o Slavku Ćuruviji

Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i nedjeljnika Evropljanin, ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine
50 pregleda 0 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.02.2012. 07:57h

U američkom Kongresu priprema se pitanje za Srbiju o slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, saznaje list Danas u Vašingtonu.

Pitanje će se odnositi prije svega na to gde se zaustavila istraga o ubistvu Ćuruvije i kakve su njene perspektive.

Slavko Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i nedjeljnika Evropljanin, ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, a do danas nije otkriveno ko je izvršio ubistvo i ko je nalogodavac.

Nekoliko američkih kongresmena, kako prenosi taj list, dijele zabrinutost Ćuruvijine porodice, srpskih novinarskih udruženja i civilnog sektora zbog neefikasnosti postupka, i žele da ohrabre srpske vlasti da sa više upornosti i odgovornosti pristupe konačnom razriješavanju tog brutalnog čina.

Kako navodi taj list, to pitanje moglo bi biti proslijeđeno vrlo brzo ministrima Ivici Dačiću i Vuku Jeremiću, koji će narednih dana boraviti u Vašingtonu na Molitvenom doručku.

Tokom te posjete Dačić i Jeremić će imati odvojene susrete u nekim američkim institucijama, među kojima je i Kongres.

Ćuruvija je decembra 1998, četiri mjeseca prije ubistva, u američkom Kongresu učestvovao u saslušanju o situaciji u tadašnjoj Srbiji, i ostavio je, kako se danas može čuti, "izvanredan utisak" svojim beskompromisnim analizama Miloševićevog režima.

Bonus video: