Bivši ratni neprijatelji se međusobno pomažu da prežive

Ratni veteran kaže da nema novca ni za autobuske karte potrebne njegovoj djeci da dođu do škole. Struju krade jer nema za režije
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 20:28h

U ratnim godinama su na frontu pucaju jedni na druge, a sada se ratni veterani međusobno pomažu da prežive.

Zbog neusklađenih političkih odluka, u BiH se događa apsurd. Ratni veterani pod ingerencijom Vlade Federacije BiH imaju pravo na penziju, dok njihove kolege iz RS-a to nemaju.

Na ivici egzistencije je stotine ljudi. Jedan od njih je i srpski ratni veteran Slavko Rašević.

On kaže da nema novca ni za autobuske karte potrebne njegovoj djeci da dođu do škole. Struju krade jer nema za režije. No, pomoć stiže i to od njegovih ratnih neprijatelja, veterana koji su uspjeli da dobiju penziju.

"Svaka čast i hvala ljudima koji su izdvojili 50 maraka od svojih 350", kaže Rašević.

Slavka su kolege Srbi odabrali da bude prvi koji će primiti pomoć svojih nekadašnjih neprijatelja.

Bošnjački i hrvatski vojnici koji su počeli da dobijaju novčanu pomoć od države odlučili su dio podijele sa manje sretnim srpskim ratnim veteranima.

Akcija ratnih veterana je počela prvih dana januara, čim su veterani prvimili prvu penziju.

Novac uplaćuju na račun Radeta Dželatovića, nekadašnjeg borca vojske RS koji novac proslijeđuje kolegama kojima je pomoć najpotrebnija.

Veterani su do sada prikupili 5.000 eura , a najviše 500 eura odlučili su da daju onome kome najviše trebaju – Slavku Raševiću, dok će ostali dobiti po 60 eura.

Vojni veterani Bošnjaci, Hrvati i Srbi i ranije su sarađivali u raznim humanitarnim akcijama, ali ovo je prvi put da su posegnuli za svoje novčanike kako bi pomogli drugoj strani.

Bonus video: