Hrvati ne zatvaraju aferu MOL

Mađarsko tužilaštvo je prekinulo istragu protiv Solta Hernandija zbog davanja mita Sanaderu
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 04:28h

Državno tužilaštvo u Zagrebu saopštilo je da se nastavlja istraga protiv predsjednika Uprave MOL-a Solta Hernadija zbog navodnog davanja 10 miliona eura mita bivšem premijeru Hrvatske Ivu Sanaderu za dobijanje upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji Ina.

Iz tužilaštva su naveli da nisu dobili obavještenje mađarskog tužilaštva o zatvaranju istrage o tom slučaju u Budimpešti, ali i da njihova odluka nema nikakav uticaj na postupak koji se protiv Hernadija vodi u Hrvatskoj.

Hrvatsko tužilaštvo nije mađarskom pravosuđu utupilo krivično gonjenje Hernadija, pa će odluka u Hrvatskoj biti donijeta tek pošto Hernadiji bude ispitan.

Njegovo ispitivanje Hrvatska je tražila još sredinom prošle godine, ali su u Mađarskoj taj zahtjev odbili uz obrazloženje da se radi o zaštiti mađarskih nacionalnih interesa.

Na Županijskom sudu u Zagrebu u toku je suđenje bivšem premijeru Ivu Sanaderu za primanje 10 miliona eura mita od Hernadija.

Ništa ne upućuje na kriminalnu aktivnost

Glavni tužlac Mađarske Imre Kerestes rekao je da istragom u Mađarskoj nije pronađeno ništa što bi upućivalo na kriminalnu aktivnost. On je u saopštenju naveo da je hrvatsko tužilaštvo optužilo dvije firme registrovane na Kipru da su podmitile tadašnjeg premijera Hrvatske, ali da je istraga u Mađarskoj utvrdila da te dvije firme nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi već pripadaju velikom ruskom investitoru.

Ježić tvrdi da mu je Sanader naredio da novac od mita bude isplaćen preko njegove firme

Hrvatski mediji navode da je taj ruski investitor oligarh Mihail Gucerijev koji je u iskazu mađarskim istražiocima rekao da je on vlasnik dvije ofšor kompanije preko kojih je išlo plaćanje na račune konsultantske firme preduzetnika i nekadašnjeg Sanaderovog prijatelja Roberta Ježića u Švajcarskoj.

Ježićev iskaz u slučaju INA-Mol u Hrvatskoj jedan je od važnijih dokaza u slučaju protiv bivšeg premijera. Ježić, naime, tvrdi da mu je Sanader naredio da novac od mita bude isplaćen preko njegove firme.

Bonus video: