Izmijenjena optužnica protiv Gorana Hadžića

"Izmjenama se želi preciznije definisati Hadžićev važan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu, kako djelima tako i propustima", navodi tužilaštvo
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2012. 17:29h

Haško tužilaštvo predložilo je vijeću Haškog suda izmjene optužnice protiv Gorana Hadžića optuženog za ratne zločine i genocid. Izmijenom optužnice se precizira njegova odgovornost i ispravljaju neke nejasnoće u optužnici, objavio je danas Haški sud.

Hadžić, nekada predsjednik takozvane Republike Srpske Krajine je optužen je za progon hiljada i ubistva stotina Hrvata tokom rata u Hrvatskoj, kao i za niz drugih zločina među kojima su i maltretiranja, razaranja i pljačka.

"Izmjenama se želi preciznije definisati Hadžićev važan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu, kako djelima tako i propustima", navodi tužilaštvo koje tereti Hadžića da je planirao, podsticao, naređivao i pomagao u zločinima tako što je ohrabrivao ili odobravao politiku progona, nasilje i druga zlodjela.

Tužilaštvo nastoji da dokaže da je zločine počinio i time što nije preduzimao potrebne mjere u cilju zaštite dvije grupe - zatvorenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima.

Tim izmjenama tužioci žele da uklone i nejasnoće oko žrtava tako da iste žrtve u različitim tačkama optužnice budu opisane na jednak način, kao i nejasnoće oko područja koja obuhvata optužnica.

Bonus video: