U Srbiji se pojavio lažni Analgin

Upotreba lijeka Analginum nepoznatog porijekla može biti opasna po zdravlje korisnika
77 pregleda 0 komentar(a)
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.01.2012. 13:30h

Na tržištu u Srbiji u slobodnoj prodaji se pojavio falsifikovani lijek "Analginum", koji nema dozvolu za promet ni sertifikat o ispravnosti, saopšteno je danas iz kompanije "Alkaloid".

Kako je navedeno, lijek Analginum proizvođača "Replek Farm" falsifikat je imena lijeka Analgin i nije legalan na tržištu Srbije, jer nema dozvolu za stavljanje lijeka u promet, kao ni sertifikat o ispravnosti koje izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Potrošači lijek mogu prepoznati po tome što se prodaje bez kutije i uputstva za upotrebu, a sa obzirom na to da je lijek Analginum nepoznatog porijekla, njegova upotreba može biti opasna po zdravlje korisnika, ističu u "Alkaloidu".

U saopštenju se dodaje da pojava tog lijeka unosi pometnju kod pacijenata, budući da svojim nazivom podsjeća na lijek Analgin prozvođača "Alkaloid" a.d. iz Skopja, koji je registrovan i dugi niz godina prisutan na srpskom tržištu.

Kompanija "Alkaloid" iz Skoplja upozorila je pacijente da prilikom kupovine njihovog lijeka Analgin (Alkaloid AD, Skopje) provjere da li su dobili pravi lijek ili falsifikat pod nazivom Analginum.

U saopštenju se dodaje da je kompanija "Alkaloid" o pojavi nelegalnog lijeka na tržištu Srbije obavijestila Ministarstvo zdravlja Srbije.

Bonus video: