Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Gorana Sarića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gorana Sarića koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na području više sarajevskih opština.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 17:54h

Optužnica tereti Sarića da je od početka juna do kraja 1992. godine, kao načelnik novoformirane SJB Centar, vršio progon bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva u opštinama Centar, Vogošća i Ilijaš.

U optužnici je navedeno da je Sarić, radi realizacije ovog cilja, sa drugim pripadnicima VRS-a planirao, naredio i učinio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva sa teritorije srpske opštine Centar na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Prema navodima optužnice, Sarić je sredinom juna 1992. godine ubio jednog bošnjačkog civila, učestvovao u prisilnom preseljenju više stotina Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, kao i u njihovom prisilnom zatvaranju u logore u zgradi zvanoj "Paviljon" u okviru Psihijatrijske bolnice Jagomir i "Bunker" u Vogošći, gdje su mnogi zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja umrli.

Optuženog terete i za učestvovanje u odvođenju u nepoznatom pravcu više muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni na lokalitetu Skakavica, odakle su i ekshumirani nakon rata.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Bonus video: