Stjuardesa koja je preživjela pad sa 10.000 metara - 40 godina kasnije

Nakon kratke istrage, jugoslovenski zvaničnici su optužili ustaše da su podmetnuli bombu
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 20:13h

O njenom preživljavanju se pričalo kao o čudu – stjuardesa koja je bez padobrana pala sa 10.160 metara kada se avion raspao iznad oblaka, počinje britanski „Indipendent priču o Vesni Vulović.

Četrdeset godina kasnije, i dalje se sumnja u zvaničnu verziju uzroka avionske nesreće, a Vesna živi povučeno u oronulom stanu u Beogradu, gdje joj društvo prave samo mačke.

„Kad god se sjetim nesreće, obuzme me teško osjećanje krivice zato što sam preživjela i plačem...onda pomislim da bi možda bilo bolje da nisam preživjela”, rekla je u razgovoru za „Indipendent“.

Vesna (62) se uopšte ne sjeća šta se dogodilo 26. januara 1972.

Vesna (62) se uopšte ne sjeća šta se dogodilo 26. januara 1972. „Samo znam da sam se probudila u češkoj bolnici sljedećeg dana i zamolila jednog doktora da mi da cigaretu,“ kaže bivša stjuardesa.

Prema zvaničnoj verziji događaja, prije 40 godina, avion Jugoslovenskog aerotransporta, let JU 367, na relaciji Kopenhagen-Zagreb, pao je u šumi blizu mjestašca Srpska Kamenjica u tadašnjoj Čehoslovačkoj, kada je poginulo 23 putnika i četiri člana posade. Jedino je preživjela Vesna Vulović, koja je tada imala 22 godine.

Zadobila je frakturu lobanje, slomljene su joj obje noge i tri pršljena. Bila je paralizovana od struka nadolje, ali je nakon dvije operacije ponovo prohodala samo godinu nakon nesreće.

Nakon kratke istrage, jugoslovenski zvaničnici su optužili ustaše da su podmetnuli bombu. Vesna je ušla u Ginisovu knjigu za pad sa rekordne visine bez padobrana.

Međutim, ostala je sumnja jer nijedna od hrvatskih antijugoslovenskih organizacija nije preuzela odgovornost.

„Indipendent“ navodi da su novinari Peter Hornung i Pavel Tejner prije tri godine došli do dokumenata češke Uprave za civilnu avijaciju. Prema njima, “mekdonel-dagas DC-9-32”, je zamijenjen za neprijateljski avion dok je pokušavao da prinudno sleti, i čehoslovački MiG ga je oborio samo 800 metara iznad zemlje.

Dok je češka uprava za civilni avijaciju odbacila tvrdnje iz 2009, portparol Ginisove knjige rekorda je izjavio: „Izgleda da je Ginis tada nasjeo na tu prevaru, kao i ostatak medija.“

Te tvrdnje bacaju sjenku na status Vesne Vulović kao nacionalne heroine, navodi londonski dnevnik. Zbog gubitka pamćenja, ona ne može doprinijeti rasvjetljavanju uzroka nesreće.

„Znam za to (novi izvještaj)...Ne mogu reći ni 'da' ni 'ne'”, rekla je Vulović. „Posljednje čega se sjećam prije nesreće je ukrcavanje putnika u avion u Kopenhagenu i ništa više prije buđenja iz kome u bolnici”, kazala je u jednom od nekoliko intervjua koje je dala povodom godišnjice nesreće.

„Indipendent“ kometariše da ona sada dijeli sudbinu mnogih Srba, dok se država bori sa teškom ekonomskom krizom.

Piše da se nekada glamurozna stjuardesa sada sama šiša i farba kosu, te da koristi maskaru „staru pet-šest godina kada ljudi žele da me slikaju“. „Ne znam šta da kažem ljudima koji misle da sam imala sreće...život je danas tako težak“, kazala je.

Galerija

Bonus video: