Na skupu protiv ulaska Hrvatske u EU sukob policije i učesnika

Na skupu je upozoreno da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti teško stečenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2012. 13:34h

Na skupu protiv ulaska Hrvatske u Evropsku uniju koji je organizovao Pokret za Hrvatsku - Ne u EU došlo je do sukoba između policije i učesnika.

Kako prenosi HRT policija je intervenirasa kada je nekoliko građana pokušalo da skine zastavu EU.

Portparol MUP-a Jelena Bikić potvrdila je da je pet osoba privedeno zbog pokušaja skidanja europske zastave.

Policija je privela pet učesnika i organizatora, a među njima su predsjednik udruženja Pravednik Natko Kovačević, jedan od organizatora skupa Marko Francisković, Ivan Pernar iz Saveza za promjene i čelnik Autonomne hrvatske stranke prava Dražen Keleminec koji smatraju da je zastava EU-a istaknuta protivno hrvatskom Ustavu i zakonima, prenosi HRT.

Na skupu je upozoreno da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti teško stečenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu i biti podređena interesima krupnog kapitala i političkih elita.

Govornici su optužili aktuelnu i bivšu vlast za izdaju nacionalnih interesa. Skupu je prema proscjenama prisustvovalo više stotina demonstranata, a bilo je i pristalica ulaska Hrvatska u EU koji su dobacivali govornicima.

Prije početka skupa izbila je žestoka svađa između organizatora i pripadnika policije koji su pokušali da legitimišu neke učesnike. Protivnici su pozvali građane da u nedjelju zaokruže ne, a već danas krenu u skidanje protivzakonito istaknutih zastava Evropske unije u Zagrebu.

U nedjelju referendum o ulasku u EU

U Hrvatskoj će u nedjelju biti održan referendum o ulasku u Evropsku uniju na kojem pravo glasa ima oko 4,5 miliona građana, od kojih 412.000 u inostranstvu.

Sve ankete predviđaju pozitivan ishod drugog referenduma u istoriji Hrvatske. Procjene o podršci ulasku u Uniju kreću se od 53 do 61 odsto, dok je između 28 i 33 odsto građana protiv.

Vodeći političari i političke stranke predstojeće izjašnjavanje građana ocijenili su kao istorijsko, uz isticanje da od pozitivnog ishoda zavisi ekonomska i politička stabilnost zemlje.

Državljani Hrvatske odgovaraće na pitanje "Jeste li za ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju" zaokruživanjem odgovora ZA ili PROTIV. Da bi referendum bio uspješan, pristupanje EU treba da podrži više od 50 odsto građana izašlih na birališta.

Glasanje će se obavljati od 7.00 do 19.00 na 6.750 biračkih mjesta u zemlji i 106 u 56 zemalja u svijetu.

Od ukupno 412.000 birača u inostranstvu, najviše ih je u BiH – oko 260.000, a u Srbiji pravo glasa ima oko 35.000 državljana Hrvatske.

Za razliku od izbora, za referendum ne postoji referendumska tišina, pa će kampanja moći da se vodi i u nedjelju. Ona je zabranjena samo u krugu od 50 metara od biračkog mjesta.

Prema zvaničnim podacima, na referendumsku kampanju koja je trajala dvije nedjelje potrošeno je oko 637.000 eura.

Ukupno je prijavljeno 1.746 posmatrača, od kojih 92 iz političkih stranaka, a ostalo iz nevladinih organizacija.

Državna izborna komisija prve nepotpune rezultate počeće da objavljuje na svojim internet stranicama već u 20 časova, sat poslije zatvaranja birališta, a prve nepotpune privremene rezultate objaviće u 22 časa.

Hrvatska je zahtjev za članstvo u EU podnijela još 2003. godine, a pregovori su formalno počeli dvije godine kasnije.

Pristupni pregovori završeni su 30. juna prošle godine, a ugovor o pristupanju potpisan je 9. decembra 2011. godine. Hrvatska bi trebalo da postane 28. članica EU 1. jula 2013. Prethodno tu odluku moraju da potvrde građani Hrvatske na referendumu u nedjelju, a zatim i sve države članice EU.

Galerija

Bonus video: