"Samoopredjeljenje"

Aljbin Kurti: Srbija je neprijatelj

Najmanje 13 pripadnika policije je povrijeđeno u sukobu, dok su 42 demonstrana uhapšena, saopštila je policija u Prištini
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 21:12h

Najmanje 42 osobe su uhapšene, a 13 policajaca je povrijeđeno juče kada su snage bezbjednosti upotrijebile suzavac i vodeni top da bi rastjerale više stotina kosovskih Albanaca koji su pokušali da blokiraju granični prelaz sa „neprijateljskom“ Srbijom.

Policija je bila „primorana da reaguje“ nakon što su je kamenicama i metalnim predmetima zasuli članovi pokreta Samoopredjeljenje, koji se protivi bilo kakvom kontaktu sa Srbijom, prenijele su strane agencije.

Najmanje 13 pripadnika policije je povrijeđeno u sukobu, dok su 42 demonstrana uhapšena, saopštila je policija u Prištini. Među uhapšenima je i vođa Samoopredjeljenja Aljbin Kurti.

Prema najavi iz Samoopredjeljenja, planirana je bila privremena blokada granice kako bi se spriječio ulazak srpskih proizvoda na teritoriju Kosova.

Kurti se priključio demonstrantima koji su mahali albanskim zastavama, poručivši: „Za Kosovo, Srbija je jedna neprijateljska država, zato je naš moto da 'Srbija neće proći'.“

Poslije višesatnih sukoba, policija je uspjela da rastjera učesnike protesta i ponovo uspostavi saobraćaj na putu koji vodi od granice do Prištine, i dopustila da dva kamiona iz Srbije prođu u pratnji njenih snaga.

Policija je ranije postavila kordon na putu izvan Podujeva, oko šest kilometara od granice sa Srbijom, da bi spriječila članove pokreta da blokiraju dva granična prelaza.

U prvim sukobima, snage bezbjednosti uspjele su da odvrate demonstrate pendrecima i biber sprejom.

Policija i demonstranti su se takođe sukobili u blizini drugog graničnog prelaza, Končulj, 70-ak kilometara istočno od Prištine, ali nije bilo incidenata, javili su lokalni mediji.

Vlada u Prištini i međunarodna zajednica kritikovale su blokadu, dok je kosovski premijer Hašim Tači kazao da će njegova vlada učiniti sve kako bi spriječila taj plan.

U saopštenju objavljenom nakon protesta, kosovska vlada je pozvala lidera Samoopredjeljenja da se „uzdrži od upotrebe nasilja i pokušaja da se blokira sloboda kretanja, koja je zagarantovana ustavom“.

Na jednom graničnom prelazu na granici sa Albanijom, kosovska policija je ranije zaustavila nekoliko autobusa čiji su putnici planirali da se priključe protestu, kazao je portparol vlade novinarima u Prištini.

Preporučujemo za Vas