trag do bojovića

Osumnjičeni za unos oružja u dvoranu "Borik" poznaje Arkanovog kuma

Ne postoji veći osnov za sumnju o planiranom atentatu od imena Luke Bojovića, a do kojih se došlo razotkrivanjem kontakata osumnjičenog Stanišljevića
83 pregleda 0 komentar(a)
Boško Stanišljević, Foto: Blic.rs
Boško Stanišljević, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 12.01.2012. 20:47h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se osumnjičeni za unos oružja u dvoranu "Borik" u Banjaluci Boško Stanišljević i bivši bezbjednjak BiH Ljuban Ećim poznaju, ali da treba utvrditi prirodu njihovog odnosa.

"Blic" je u štampanom izdanju danas objavio da je Stanišljević bio povezan sa Ećimom, bivšim bezbjednjakom BiH i osobom iz bosanskog podzemlja, a koji je u odličnim poslovnim vezama sa Lukom Bojovićem, šefom beogradske kriminalne scene.

"Ono što postoji kao informacija je da se pritvoreni i Ljuban Ećim poznaju. To je samo jedna činjenica koju treba ispitati, kakva je vrsta tog odnosa i da li to ima veze sa ovim događajem", rekao je Dačić.

On je kazao da je prerano govoriti o navodima pojedinih medija o povezanosti Stanišljevića sa Ećimom koji je povezan sa Bojovićem.

Ne postoji veći osnov za sumnju o planiranom atentatu od imena Luke Bojovića, a do kojih se došlo razotkrivanjem kontakata osumnjičenog Stanišljevića. Konkretni dokazi još ne postoje, ali se istraga vodi kao da je pitanju bilo planirano ubistvo predsjednika Srbije

"Ne postoji veći osnov za sumnju o planiranom atentatu od imena Luke Bojovića, a do kojih se došlo razotkrivanjem kontakata osumnjičenog Stanišljevića. Konkretni dokazi još ne postoje, ali se istraga vodi kao da je pitanju bilo planirano ubistvo predsjednika Srbije“, kazao je „Blicu“ izvor iz MUP Srbije.

Ećima, nekadašnjeg zamjenika šefa SDB Banjaluke, je 1997. sa te funkcije smijenila Biljana Plavšić zbog umiješanosti u šverc cigareta i drugih kriminalnih radnji. Ećim je bio u kumovskim vezama sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a u vrijeme ratnih dešavanja pokušao je da stvori jedinicu sličnu Crvenim beretkama, čije je pripadnike jedno vrijeme čak obučavao Milorad Ulemek Legija, naveo je „Blic“.

Zbog sumnje da je novcem od droge finansirao haške optuženike, bio je na crnoj listi SAD. Veze sa Arkanom i Legijom dovele su Ećima i do Luke Bojovića, takođe prijatelja Arkana i Legije.

"Nije slučajno da neko unese oružje u takav objekat i da govori da je to oružje iz rata, s obzirom da je dosadašnja istraga utvrdila da su neki komadi napravljeni nakon rata“, rekao je Homen

"Nije slučajno da neko unese oružje u takav objekat i da govori da je to oružje iz rata, s obzirom da je dosadašnja istraga utvrdila da su neki komadi napravljeni nakon rata“, rekao je Homen na konferenciji za novinare poslije sjednice vlade.

Homen nije htio da spekuliše da li taj incident može da se poveže sa odbjeglim kriminalcem Lukom Bojovićem ističući da će istraga utvrditi koji pojedinci, odnosno kriminalne grupe, stoje iza toga.

Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima smatra da „ukoliko je riječ o ozbiljnoj pripremi terorističkog akta, nemoguće je da iza toga stoji samo jedan čovjek“.

Mihajlović je dodao da ne bi želeo da to šire komentariše prije okončanja istrage, ali da „nije svejedno kada se u sali u kojoj se okupilo pola državnog rukovodstva Srbije pronađe oružje“.

Dodik: Osećam se potpuno bezbjedno

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je juče da se osjeća potpuno bezbjedno i poslije otkrivanja naoružanja u hali „Borik“ u Banjaluci, dan uoči svečane akademije povodom proslave jubileja RS.

„Najvažnije je da je došlo do razotkrivanja cijele stvari, jer je činjenica da je u dvorani Borik pronađeno naoružanje“, kazao je Dodik novinarima.

On je dodao da je policija profesionalno uradila svoj dio posla, a da nadležna tužilaštva treba da sprovedu dalju istragu.

Oružje nije mogao da pronađe ni Mosad

Kada je u utorak na televiziji čuo vanredne vijesti da je u dvorani pronađen arsenal naoružanja, Stanišljeviću je navodno od silnog uzbuđenja i stresa pozlilo. Kada je došao sebi, prvo je nazvao direktora dvorane Manojla Zrnića i odmah mu priznao da je eksploziv i oružje on unio u dvoranu. Zajedno su onda to prijavili policiji, gdje je, kako je „Blic“ naveo, otkrio da je arsenal naoružanja ostavio prije nekoliko godina, a ne, kako se spekulisalo, neposredno pred održavanje svečane akademije.

Međutim, i dalje ostaje velika misterija kako je tolika količina naoružanja ostala neotkrivena ako se dvorana, kako tvrdi rukovodstvo ove ustanove, pregleda redovno i u vrijeme bilo kakvih menifestacija. Čak ni kada je 2003. dvoranu detaljno „pročešljala“ izraelska obavještajna služba Mosad, kada je u „Boriku“ gostovao košarkaški klub Makabi, nije pronađeno naoružanje.

Preporučujemo za Vas